eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: MTI/AAP/Dan Himbrechts

AstraZeneca-vakcina: új kísérlet a kételyek miatt

Olcsó és könnyen tárolható vakcina ígéretét hozta az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett oltása, ám kritikusok szerint a 90 százalékos eredményt mutató kísérletek dokumentációja és az adatközlés sem felel meg a sztenderdeknek, így az engedélyeztetéshez ismételni kell.

Az Oxfordi Egyetem kutatói nem éppen így képzelték el kísérleti vakcinájuk bemutatását - John Bell professzor, a kormány élettudományi tanácsadója a The Guardian cikke szerint arra számított, hogy a hétvégén már szakértők által ellenőrzött kutatási anyagot tudnak publikálni a Lancetben, ehelyett pozitív híreik közlését követően esett az AstraZeneca részvényeinek árfolyama.

Egyre több kétely merül fel ugyanis azzal kapcsolatosan, hogy valójában mennyire hatásos az oltás, így bár a kormány felterjesztette azt engedélyeztetésre a gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó brit hatóságnak,

szükség lesz egy újabb, globális tesztre.

Az elvégzett klinikai tesztek harmadik fázisában a korábban közöltek szerint azoknál, akik először fél adagot kaptak, 90 százalék volt a hatékonyság, míg azoknál, akik két teljes dózist, csak 62 százalék. Ebből 70 százalékos hatékonyságot átlagoltak, de az egyik kísérleti csoportról azóta olyan tények derültek ki, melyek alapján sokan bizalmukat vesztették. Ezek a következők:

  • mindössze háromezer ember kapott elsőre fél adagot, mint azt azóta elismerték, ráadásul csak tévedésből,
  • ebben a csoportban senki sem volt 55 évnél idősebb, pedig a koronavírus inkább az idősebb generációra jelent veszélyt,
  • illetve a kutatók nem tudják megmagyarázni, hogy miért hatékonyabb a fél adagos kezdődózis.
  • Az amerikai engedélyeztetést nehezítheti mindezen túl az, hogy az ottani hatóságok által követelt nemi és életkori kiegyensúlyozottság, valamint etnikai sokszínűség nincsen meg az önkéntesek körében.

A szakemberek szerint az olyan tesztekkel, amelyek a fiatalabbak körében hoznak nagyon magas hatékonyságot, mindenképpen érdemes óvatosnak lenni.

Paul Hunter, a WHO tanácsadója szerint ez nem azt jelenti, hogy végeredményben ne lehetne ez egy nagyszerű oltás,

de a kijelentéssel meg kell várni azt, hogy megalapozottak lehessenek a remények.

Mindezek miatt csütörtökön az AstraZeneca új, globális tesztet hirdetett meg, amely azonban az engedélyeztetési folyamatot nem befolyásolja.

John Bell a vakcina védelmében azt is elmondta: korábban arról beszéltek a hatóságok, 60 százalék fölötti hatékonyság már engedélyezett vakcinát jelenthet, amit mindenképp teljesítettek, így nem látja annak akadályát, hogy megkaphassák a zöld lámpát. A vakcinával kapcsolatosan még több adatot és és analízist ígér az AstraZeneca.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×