INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

A leghalálosabb lelki betegségek

Infostart

Egyre fiatalabb korú gyerekeknél állapítanak meg a szakemberek táplálkozási zavarokat. A probléma súlyosságát az adja, hogy az evészavarral járó pszichiátriai betegségek közül minden tizedik halállal végződik. Magyarországon a bulímia a leggyakoribb.

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának gyermekpszichiáter főorvosa az InfoRádióban elmondta: a táplálkozási zavarok közül a közvélemény az anorexiát, azaz a kóros soványságot és a bulímiát, vagyis a kényszeres evést ismeri a leginkább.

Ezek mellett egyre újabb táplálkozási viselkedés zavarok jelennek meg, ilyen például a falásrohamokkal járó evészavar és az éjszakai faláskényszer - tette hozzá Pászti Beáta.

A szakember szerint a kiváltó okok általában a stressz, a szorongás és a konfliktuskezelés kudarcai, fiatalabb korban pedig a családi problémák. A kövérség oka az esetek kisebb részében szervi betegség; nagyobb része az életmódból fakad.

A fiatalok különösen veszélyeztetettek

A 18 és 25 év közötti fiatalok egy-négy százaléka szenved valamilyen táplálkozászavarban; az anorexia fél-egy, a bulímia három-négy százalékukat érinti.

Pászti Beáta felhívta a figyelmet arra, hogy a táplálkozászavar egyre fiatalabbak problémája, már 10-12 éves gyerekek is az anorexia tipikus jeleit mutatják.

A szakember kiemelte: az evészavarok halálozási rátája 8-10 százalék, ezzel ez a legnagyobb halálozási mutatójú pszichiátriai betegségcsoport.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018