eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Péni István vallott az Eb-győzelemről és az indiai szabotázsról

Rémálomnak érezte az első napokat, miután kiderült, hogy az indiai versenyen pozitív lett a doppingmintája, a szabotázs ténye is sokkolta, de végül felmentették, lőhetett már az Európa-bajnokságon, ott pedig nagy csatában megvédte címét a sportlövő.

Már az olimpiai felkészülésre fókuszál Péni István, aki megvédte címét az Eszéken rendezett kontinensbajnokságon. A 24 éves versenyző rendkívüli időszakon van túl, az eddigi jelek alapján doppingszert keverhettek az egyik étrend-kiegészítőjébe, de a nemzetközi szövetség nemcsak felmentette, hanem határozottan kérte is, hogy induljon el a horvátországi Eb-n.

Az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy nagyon örül az Európa-bajnoki címvédésének. Az előzmények miatt nem volt csúcsformában, de a környezetében sokan – köztük a szponzorai, az olimpiai bizottság, az egyesülete és a hazai szövetség – bíztak benne, és szeretett volna értük is küzdeni.

„Különleges élmény volt, hogy

amikor az utolsó lövésemmel megnyertem az Eb-t, föltörő érzelmeket láttam nem csak a magyar küldöttségen, hanem az egész lelátón is”

– elevenítette fel az Eb-siker pillanatát.

Azt nem tudja, hogy ilyen előzmények után lehetett-e számolni ezzel a sikerrel, az viszont biztos, hogy az Európa-csúcsával önmagát is meglepte. Hetvenszázalékos formában érezte magát, de abban a pillanatban, azon a napon százszázalékos formát mutatott.

„Az első Eb-válogatón még részt tudtam venni, ott új országos csúcsot lőttem, 1189 kört, ami magasabb, mint a jelenlegi világrekord. Jó formában voltam, viszont pár nappal később, április 15-én értesített a nemzetközi szövetség arról, hogy a március 19-én, Indiában adott mintám pozitív lett, vagyis a mintámban és a szervezetemben Furosemidet találtak. Nem tudtam hirtelenjében ezt hova tenni, olyan volt, mint egy véget nem érő rémálom. Azt sem tudtam, mi ez a szer, most már tisztában vagyok vele, hogy vízhajtóról van szó, nem volt nehéz bizonyítani, hogy ez a mi sportágunkban csak hátrányt okoz és semmi előnyt, hiszen felviszi a szívritmust, ami épp az ellenkezője annak, amire egy sportlövőnek szüksége van. De az, hogy hogyan került a szervezetembe, nagy rejtély volt. Bíztunk abban, hogy ha listázzuk az összes lehetőséget, még ha azok közül sok elképzelhetetlennek is tűnt, és végigmegyünk az összesen, kizárjuk sorra őket, akkor a végén csak egy marad. Sajnos idáig el se kellett jutni, valóra vált a legrosszabb elképzelésem,

végül szabotázs miatt fölmentettek, vagyis nem én követtem el a vétséget, hanem más ember hatására került a szervezetembe ez a tiltott anyag”

– idézte fel a kritikus időszakot Péni István.

Az első hét volt számára a legszörnyűbb, teljesen összetört, nem tudta, hogyan állhat fel ebből a helyzetből, fogalmuk sem volt, mi történhetett. Valószínű volt, hogy a labor nem hibázott, de hiába egymillió az egyhez ennek az esélye, ő abban hitt, azt gondolta, hogy az az egy biztosan ő lesz. A beérkező információk és bizonyítékok újabb sokkot okoztak.

„Elképzelni sok mindent el tud az ember, de amikor látja a saját szemével, hogy mi történt, az megdöbbentő” – mondta. A helyzet ijesztő volt, de szép lassan már látta az alagút végén a fényt. Sokáig kérdés volt, hogy az Európa-bajnokságon részt tud-e venni, nem akarták kockáztatni az olimpiai szereplését az indulással, de végül pár nappal a verseny kezdete előtt a nemzetközi szövetség felmentett a doppingvád alól, és nyomatékosan kérték a szervezettől, hogy vegyen részt az Eb-n.

„Ennek eleget tettem – mondta –,

ott voltam, nyertem, nagyon örülök neki.”

Lezártnak tekinti a maga részéről az elmúlt időszak kellemetlenségeit, készül az olimpiára, három versenyszámban indul Tokióban, kettőben vezeti a világranglistát, a harmadikban világcsúcstartó. Még egy világkupaversenyen indul, ez eredetileg Azerbajdzsánban lett volna, de a járvány miatt végül az Eb helyszínén, Eszéken, vagyis közel rendezik meg.

A közelgő olimpiáról megjegyezte, hogy ha egy sportlövő döntőbe kerül, akkor már valamilyen szinten elégedettnek kell lennie a teljesítményével.

Az elmúlt hónapokra visszatérve azt mondta, megerősítették ezek a tapasztalatok, de nem örül neki, hogy így történt. Élsportolóként az a feladata, hogy a külső körülményeket kizárja, persze azért küzd vele.

„Hat éve részese vagyok ennek a zaklatássorozatnak – magyarázta Péni István –, ezzel nőttem fel, tudok vele bánni. Erre bizonyíték ez az Eb-aranyérem is.”

A teljes interjút péntek este fél nyolc után az InfoRádió Ötkarika című műsorában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×