eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sidi Péter a férfi légpuska versenyszám döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kakaskodás a sportlövő-válogatottnál

Péni István és Sidi Péter konfliktusának hosszú az árnyéka; most épp egy világkupaérem bánta.

Péni István 3 ezüstérmet nyert az indiai sportlövő világkupán: először légpuska egyéniben, majd Dénes Eszterrel vegyes párosban, végül az 50 méteres összetett számban végzett a második helyen. Dénes Eszter a női légpuska döntőjében bronzérmes lett Új-Delhiben.

Hármas magyar siker született a wroclawi nemzetközi versenyen, ahol Major Veronika országos csúccsal nyert légpisztolyban Jákó Miriam és Csonka Zsófia előtt, ugyanitt Mészáros Eszter harmadik lett a női puskások összetett számában.

A sportághoz kapcsolódik az egyik legnagyobb amerikai sportcsatorna, az ESPN honlapján megjelent hír, amely szerint a magyar férfi puskáscsapat tagjai nem álltak ki az 50 méteres döntőre, mert konfliktusba keveredtek egymással az indiai Világkupán.

A magyar csapat tagjai közül ketten, Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg az együttes harmadik tagját, Sidi Pétert, hogy szabálytalan a fegyvere. Éppen ezért Péni István és Pekler Zalán közölte, hogy nem lőnek együtt Sidi Péterrel.

Sidi Péter és Péni István már a tavalyi országos bajnokságon összevesztek, amikor Péni István óvást nyújtott be Sidi Péter fegyvere miatt. Szerinte a sokszoros világ- és Európa-bajnok puskájának egyik alkatrésze szabálytalan volt. Indiában is ezzel, az úgynevezett bipod nevű alkatrésszel volt a gond Péni István és Pekler Zolán véleménye alapján.

A bipod arra való, hogy ezzel támasszák meg a puskát, amikor a versenyző pozíciót vált. Ebben a versenyszámban ugyanis állva, fekve és térdelve lőnek. A bipodot a verseny alatt tilos használni.

Sidi Péter ugyanakkor a fegyveréhez ragasztotta ezt a bipodot, amelyet súlyként használt fel. Ezt azonban a szabályok nem tiltják.

Sidi Péter az indiai Világkupa-döntő előtt is felragasztotta ezt. A két másik magyar azt kérte tőle, hogy ne tegye meg, de a komáromi versenyző erre nem volt hajlandó.

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség Indiába küldött technikai ellenőre, Yair Davidovich is nyilatkozott az ESPN-nek. Azt mondta, hogy Sidi Péter nem járt el szabálytalanul, mert a szabályok értelmében ráragaszthatta a fegyverére a bipodot, amely csak akkor számítana szabálytalannak, ha szabadon mozgatható volna.

A magyar válogatottból Péni István és Sidi Péter is szerzett már olimpiai kvótát Tokióra, mellettük Mészáros Eszter és Major Veronika biztosította eddig a helyét a július 23-án kezdődő nyári játékokon.

Péni Istán közösségi oldalán szólalt meg az esetről. Azt írta, a csapatversenyben nem állt szándékában elindulni, a túlzott terhelésnek nem látta értelmét, és ezt az álláspontot igazolja az a tény is, hogy végül mindössze két nemzet nevezett Magyarországon kívül. Csapattársai többszöri kérésére végül vállalta az indulást bizonyos feltételek teljesülése mellett.

"Egy csapatban előfordulhatnak súrlódások, nálunk sajnos ez évek óta jelen van. Mivel a harmadik csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt számunkra, és nem volt hajlandó a megállapodásunk szerint eljárni, Pekler Zalánnal végül visszaléptünk a döntőtől. Sajnálom, hogy a fókusz erre a kellemetlen szituációra irányul jelenleg, miközben több csapattársam is nagyszerű eredményeket ért el, ezúton is gratulálok nekik! Bocsánatot kérek a döntőbeli ellenfelünktől, Indiától, illetve a szervezőktől az okozott kellemetlenség miatt."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×