eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Péni István puskája a férfi kisöbű szabadpuska 3X40 lövéses versenyszámának döntőjében a II. Európa Játékokon a minszki Lövész Központban 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sportlövőügy: megtörte a csöndet a szövetségi kapitány

Győrik Csaba szerint nem fordulhat elő olyan, hogy bárkinek tartania kell a csapattársától az Európa-bajnokságon. A sportlövők szövetségi kapitánya szerint a közelmúltban kirobbant botrányt több sportoló is nehezen tud feldolgozni.

A botrány előzménye röviden, hogy a két olimpiai számban is világranglista-vezető Péni István doppintesztje pozitív lett még márciusban, a versenyző engedélyét viszont a Nemzetközi Szövetség visszaadta, mert lehetséges, hogy szabotázsakció történt a sportlövővel szemben. A furcsa üggyel összefüggésbe hozhatóan Sidi Pétert eltiltotta a magyar szövetség, feljelentés történt, a rendőrségi nyomozás zajlik.

„Egy nagyon nagy sokk érte a csapatot, az egész társaságot. Nehezen találunk jelzőket erre – fogalmazott Győrik Csaba a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek. – Természetesen próbáljuk együtt feldolgozni a sportolókkal ezt a helyzetet, van, aki már egész jól túl van rajta, de vannak, akiknél ez visszatérő téma. Kell róla beszélgetni,

nem lehet olyan helyzet, hogy bárkinek tartania kelljen a csapattársától az Európa-bajnokságon.”

A május 23-án rajtoló horvátországi Eb-re az olimpiai kvótás Péni István is elutazik. Az esetről többet viszont nem mondhat a szakvezető, hiszen folyamatban lévő rendőrségi ügyről nem nyilatkozhat.

Az olimpiai kvalifikációs kontinenstornán viszont szeretné, ha újra az eredményekről szólnának a hírek.

„Az az elvárás, hogy legalább egy újabb olimpiai kvótája legyen a csapatnak,

a felnőttektől két–három érmet, a junioroktól négy–öt érmet várok” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Magyarországnak négy olimpiai sportlövőkvótája van jelenleg, közte az eltiltott Sidi Péterével is. A sportágban a versenyző viszont nem magának, hanem az országnak szerez indulási jogot, így más is nevezhető. Győrik Csaba szerint többektől is várható még kvóta. „Horváth Leától, Dénes Esztertől, Pekler Zalántól, Hammerl Somától (is várható kvóta), nagyon erős a fiatal része a csapatnak, ők jobbára még juniorok. De ugyanakkor ott van a nagyon tapasztalt Csonka Zsófia, aki az előző Európa-bajnokságon épphogy lemaradt az olimpiai kvótáról, úgyhogy tényleg erős a csapat.”

Az Eb tétje tehát nagy, hiszen minden számban a május 23. és június 6. közötti horvátországi viadal lesz az utolsó kvótaszerző esemény az európai sportlövők számára.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×