eur:
386.42
usd:
355.37
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Polgár Judit: "Ezüstnél fényesebb érmet nehéz lesz hazahozni az olimpiáról"

A legerősebb összeállításban vesz részt a magyar férfi válogatott a csütörtökön kezdődő drezdai sakkolimpián. A női válogatottal kétszeres aranyérmes Polgár Judit hosszú ideje a férfiak mezőnyében szerepel, az InfoRádiónak adott interjúban pedig nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy Lékó Péterékkel 2002 után ismét érmet tudnak szerezni.

Nem a legjobb előjelekkel várja a sakkolimpiát, hiszen a kazahsztáni Almatiban rendezett villámsakk-világbajnokságon sok vereséget begyűjtött, és az utolsó helyen végzett. Feltüzelte a gyengébb szereplés?

Egy ilyen eredménysor nem túlzottan motiváló számomra. Ahogy befejeződött a torna, már az olimpiára hangolódtam.

Nem lett volna érdemesebb kihagyni a villám-vébét?

Ez ilyenkor mindig felvetődik, de utólag könnyű okosnak lenni. Majd az olimpián kiderül, hogy jót tett-e a kazahsztáni szereplés, remélem, minden rossz lépésemet otthagytam.

Húsz évvel ezelőtt nővéreivel és Mádl Ildikóval aranyérmet szerzett a sakkolimpián...

Ez egyike a legkellemesebb emlékeknek még akkor is, ha két évvel később megismételtük a sikert, majd számos eredményes tornát zárhattam azóta immár a férfiak mezőnyében. Furcsa ilyet mondani, de a Thesszalonikiben 13 meccsen elért 12,5 pontos teljesítményemre kissé irigy vagyok. Azóta is vágyom arra, hogy azt a szereplést egyszer meg tudjam ismételni. Viszont a múltat félretéve, most már a drezdai olimpiára kell koncentrálni.

Mennyit számít az egyéni szereplés egy sakkolimpián?

A sakk alapvetően egyéni sport, de azzal, hogy a mostani számítás szerint a csapatsiker számít, felerősödött az együttes szereplésének fontossága. A saját játszmája mellett néha mindenkinek körül kell majd néznie, hogy állnak a többiek. Bízom benne, hogy jól tudunk csapatként küzdeni.

Amikor legutóbb együtt játszott Lékó Péterrel és Almási Zoltánnal, akkor ezüstérmet szereztek. Mennyivel lesz nehezebb kiemelkedő eredményt elérni most, mint 2002-ben, Bledben volt?

Az ezüstéremnél fényesebb érmet hazahozni biztosan nehéz lesz. Az ötödik helyen emelték ki a válogatottat, az érem már mindenképpen remek eredménynek számítana, de a rangsorban elért helyezéstől függetlenül ezt még akár meg is lehet szerezni, ahogy részben a rendszernek köszönhetően végezhetünk jóval hátrébb is. A szerencsén, az összpontosításon és a csapat együttműködésén rengeteg múlik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Az elmúlt hetekben hullámvölgybe kerültek a nemesfémek, múlt héten azonban az amerikai inflációs adatok hatására ismét kilőtt az ezüst és az arany is, a következő hónapokban azonban újabb csúcsdöntések jöhetnek az elemzők szerint. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan vélekednek a szakértők az arany, valamint az ezüst árfolyamának várható alakulásáról, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mely tényezők mozgathatják a nemesfémek árfolyamát a következő időszakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×