eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Személyre szabottabb kormányzásra számít az országgyűlés elnöke – a nap hírei

Jövőkép kialakítására, stratégia-kidolgozásra és személyre szabottabb kormányzásra számít az országgyűlés elnöke. A családok évében még inkább a középpontba kell helyezni a családi értékeket – hangsúlyozta a területért felelős államtitkár. Sneider Tamás lett a Jobbik új elnöke. A nap hírösszefoglalója

Jövőkép kialakítására, stratégia-kidolgozásra és személyre szabottabb kormányzásra számít az Országgyűlés újraválasztott elnöke. Kövér László a távirati irodának adott interjúban úgy vélte: az elmúlt nyolc évben túljutott a válságkezelésen a kabinet, a kormányzás a miniszterelnök személyére szabottabb lehet. Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a demográfiai helyzet kezelése ma a legsúlyosabb kérdés, amelyben a politikai eszközök mellett lelki, szellemi változásra is szükség van.

Brüsszel jelenlegi politikáját tartja a negyedik Orbán-kormány előtt álló legnagyobb kihívásnak a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a Magyar Időknek arról beszélt: a Fidesz és a kereszténydemokraták célja a választások után sem változott: ez a határok megvédése és a keresztény hagyományok megőrzése. Szólt a teljes foglalkoztatás megteremtéséről és a családok támogatásáról is.

Magyarország jövője a fiatalságon, biztonsága a fiatal honvédtiszteken és tisztjelölteken múlik - mondta az ügyvezető honvédelmi miniszter. Simicskó István, a Ludovika Zászlóalj úgynevezett száznapos ünnepségének kezdetén úgy vélte: a Magyar Honvédség 25 éves leépülési folyamat után elindult a fejlődés útján.

Az idei a családok éve, amely elsősorban arról szól, hogy a régi támogatások megtartása és az újak bevezetése mellett minél inkább bemutassák, micsoda erőforrás a család, mekkora potenciál rejlik a gyermeknevelésben - jelentette ki a területért felelős ügyvezető államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta: a családalapítás előtt álló fiatalok több támogatást is kapnak a gyermekvállaláshoz.

Az ápolók szakértelmének és tapasztalatának kiemelt jelentőségéről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az ápolók nemzetközi napján megismételte: a kormány a béremelésekkel, ápolói ösztöndíjrendszerekkel és a munkakörülmények javításával kívánja megbecsülni az egészségügyi szakdolgozók munkáját.

Az ápolók bérrendezését sürgeti az Emberi Erőforrások Minisztériuma új vezetőjétől a Párbeszéd. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke közleményében emlékeztetett arra, hogy a korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben az egészségügyi szakdolgozók többsége az idén is a létminimummal csaknem megegyező nettó bért vihet haza. A politikus hangsúlyozta: a szakemberhiány miatt az ápolók napi 10-12 órákat dolgoznak a kórházakban rossz személyi és tárgyi feltételek között.

Megalakult a Jobbik országos elnöksége a tisztújító kongresszuson. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője megerősítette, hogy a küldöttek Sneider Tamást választották elnökké. A politikus az 554 érvényes szavazat 54 százalékát, míg ellenfele, Toroczkai László a voksok 46 százalékát kapta. Sneider Tamás, a párt új elnöke célként fogalmazta meg, hogy a Jobbik szociálisan érzékeny néppárt legyen.

Egy milánói bíróság szerint hatéves tilalom után ismét betölthet politikai tisztséget Silvio Berlusconi. A Corriere della Sera című napilap beszámolója szerint a testület helyt adott a 2011-ben adócsalás miatt elítélt 81 éves korábbi olasz miniszterelnök kérelmének.

Irakban súlyosabb incidensek nélkül fejeződött be a parlamenti választás. Ez volt az első voksolás azóta, hogy Bagdad győzelmet hirdetett az Iszlám Állam elleni harcban. Az iraki média és megfigyelők általában alacsony részvételről számoltak be.

Izraeli légicsapásokban vesztette életét a héten 42 ember - köztük 19 iráni állampolgár - Szíriában. A zsidó állam azután támadott iráni célpontokat, hogy az iráni Forradalmi Gárda egységei a megszállt Golán-fennsíkon található izraeli hadállásokra lőttek ki rakétákat Szíriából.

Észak-Korea május 23-a és 25-e között ünnepélyesen bezárja kísérleti atomrobbantásai helyszínét. A phenjani külügyminisztérium tájékoztatása szerint az eseményre az átláthatóság jegyében dél-koreai, kínai, amerikai, brit és orosz újságírókat is meghívnak.

Elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő. A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakját életének 79. évében érte a halál. Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×