eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: ATV

A felismerhetetlenségig megváltozott a régészet Magyarországon

A nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások új rendszere indult el bő egy évvel ezelőtt, az eredményekről konferenciát rendeztek a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol a feltárások legfrissebb leletei meg is tekinthetőek.

2017 decemberében törvény született arról, hogy változik a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti koordináció oly módon, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum lesz a magyar régészet első számú koordináló szervezete. A feltárási jog elsősorban a megyei múzeumoknál marad, a Nemzeti Múzeumnak az a feladata, hogy a beruházók és a múzeumok közötti szerződéskötést koordinálja, valamint hogy ha nincs elég kapacitása az adott megyei múzeumnak arra, hogy egy megemelkedett beruházási hullám mellett ellássák a régészeti feladatokat, akkor

az MNM-nek legyen egy bárhol bevethető régészcsoportja

- tudta meg az InfoRádió Pusztai Tamás régésztől, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti örökségvédelmi igazgatójától.

Mint Pusztai elmondta,

a törvény meghatározza, mennyi idejük lehet a régészeknek, ez jellemzően 30 nap, de összehasonlítva a 20 évvel ezelőtti helyzettel a feltárások sebessége megnőtt, ma már mások az eszközök, "majdhogynem a föld alá látnak".

"Már a feltárás előtt tudjuk, hol érdemes földmunkát végezni. A feltárás után ugyancsak új eszközök gyorsítják a dokumentálást, drónfelvételek alapján nagyon gyorsan lehet dolgozni" - tette hozzá.

A tavalyi év során előkerült és már restaurált leletanyagból interaktív kiállítás is látható a múzeumban.

"A legfontosabb leletanyagunk a Miskolcot Kassával összekötő M30-as autópálya építéséhez kapcsolódott. Itt

a Hernád mentén kilenc régészeti lelőhely feltárását végeztünk el, volt erődített bronzkori település, honfoglaláskori temető, IV-V. századi germán települések nyomai,

innen nagyon izgalmas leletek kerültek elő" - mondta az InfoRádiónak a régész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×