eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarnowskie Góry, 2018. január 15.A lengyel Központi Bányászati Hivatal környezetvédelmi osztálya próbarepülést végez egy drónnal a dél-lengyelországi Tarnowskie Góry városban 2018. január 15-én. A korszerű műszerekkel felszerelt, távirányítású repülő szerkezet a bányászváros levegőjének minőségét hivatott ellenőrizni. (MTI/EPA/Andrzej Grygiel)
Nyitókép: Andrzej Grygiel

Figyelem: érkezik az új dróntörvény, ez lesz benne

Egy 1998-as jogszabályt küld nyugdíjba, ez év közepén léphet érvénybe.

Már a kormány előtt van a dróntörvény - írja Beol.hu. A szakemberek segítségével megalkotott szabályervezet egy 1998-as passzust írhat felül. Ez év közepétől lehet majd életszerűbb feltételek mellett "pilóta nélküli légi járműveket" használni.

Jelenleg

egy drón reptetéséhez elvileg 30 nappal előtte a HM honlapján keresztül eseti légi kérelmet kell leadni, a jövőben viszont elég lesz mindössze a repülés előtt fél órával jelenzi a szándékot egy mobilapplikáción keresztül.

Ez nagy könnyebbség lesz a szabadidős és üzleti célú drónhasználók számára.

A tervekben szerepel, hogy a 2 kilónál könnyebb gépek esetében lesz használható az alkalmazás, az adatokhoz pedig hozzáfér a honvédség, a rendőrség, a TEK és a katasztrófavédelem is.

A biztosítók is örülhetnek majd, ugyanis a felelősségbiztosítás kötelező lehet majd a kopterekre - ez minden gépre vonatkozna.

A "jogosítványok" terén a helyzet a következő: szabadidős tevékenységkor továbbra is csak a belterületen való reptetéshez kell tanúsítvány, míg az üzletszerű felhasználáskor minden esetben.

Magánterület feletti repülés esetén 30 méteres repülési magasságig a tulajdonos, bérlő vagy a terület használójának engedélyével lehet csak reptetni.

A légtér a magyar állam tulajdona, tehát egy-egy telektulajdonos elvileg nem korlátozhatja a felette áthaladó légi forgalmat. A tervezet a lakott területek feletti repülést nem köti külön hatósági engedélyhez, ám csak akkor lehet ezeken a területeken drónt reptetni, ha a kisrepülő rendelkezik olyan fedélzeti berendezéssel vagy jól látható festéssel, ami lehetővé teszi, hogy nappali fény mellett is megfelelően látható legyen.

A reptetőnek megkülönböztető ruházatot kötelező viselnie - például láthatósági mellényt -,

ami egyértelművé teszi a lakosság számára, hogy ki irányítja az eszközt. Egy uniós szabályzat kötelezővé teszi az ütközésgátló és az automata landolási funkciót is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×