eur:
392.87
usd:
353.32
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Tálib fegyveres a Kabul diplomatanegyedében lévő  mecsetnél elkövetett robbantás helyszínén 2022. szeptember 23-án. A pénteki ima után történt merényletben heten életüket vesztették, és több mint 40 ember megsebesült.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Nem akartak szakállat növeszteni, elküldtek több száz katonát

Elbocsájtották a biztonsági erők 281 tagját Afganisztánban, mert nem akartak szakállt növeszteni - közölte kedden az országot irányító szélsőséges tálibok erkölcsrendészetért felelős minisztériuma.

Az Afganisztánban hatalmat gyakorló radikális iszlamisták minisztériumának tájékoztatása szerint tavaly több mint 13 ezer embert vettek őrizetbe "erkölcstelen viselkedés" címén. Éves jelentésében a tárca azt is kiemelte, hogy az ilyen ügyek miatt a hatóságok kezére kerültek nagyjából felét 24 órán belül szabadlábra helyezték.

Mohibulláh Mohlisz, a tárca tervezésért és törvénykezésért felelős igazgatója kabuli sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy tavaly 21 328 hangszert semmisítettek meg, és számítógép-kezelők ezreit akadályozták meg abban, hogy "erkölcstelen, illetve etikátlan" filmeket árusítsanak a piacokon.

Az erkölcsrendészetért felelős minisztérium a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvételét követően feloszlatott nőügyi minisztérium helyiségeibe költözött be Kabulban. A tárca a nők jogainak csorbítása és a szólásszabadság elleni intézkedések miatt jogvédők és az ENSZ heves bírálatainak kereszttüzében áll.

A világszervezet afganisztáni képviselői több olyan esetet is jelentettek, amelyek során a minisztérium alkalmazottai azért vettek őrizetbe nőket, mert ruházatuk nem felelt meg az iszlám öltözködési szokások általuk vallott értelmezésének. A tálibok alaptalannak nevezték a bírálatokat, mondván, hogy az általuk alkalmazott szabályok megfelelnek az iszlám jognak és az afgán szokásoknak.

Címlapról ajánljuk
Figyelem, egy órával elhalasztották a tűzijátékot!

Figyelem, egy órával elhalasztották a tűzijátékot!

Mégis lépnie kellett az operatív törzsnek egy hevesebb zivatargóc miatt.

kutatás
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×