eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár
Boszniai muzulmán asszony imádkozik a srebrenicai tömegmészárlás áldozatainak temetőjében az újonnan azonosított áldozatok temetési szertartásán a Szarajevótól 150 kilométerre, északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban 2020. július 11-én, a vérengzés 25. évfordulóján. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995-ben a város lerohanásakor több mint 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.
Nyitókép: Fehim Demir

Európa Tanács: nem hagyhatjuk, hogy megismétlődjenek a Srebrenicában elkövetett borzalmak

Noha a bűncselekményt visszafordítani nem lehet, tanulni kell a bosznia-hercegovinai Srebrenicában történtekből, és le kell vonni a tanulságokat, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg ilyen szörnyűségek - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a srebrenicai mészárlás évfordulóján csütörtökön.

Marija Pejcinovic Buric közleményében azt írta: a srebrenicai népirtás továbbra is az egyik legsötétebb fejezet az európai kontinens történetében.

"Arra a több ezer ártatlan férfira és fiúra gondolunk, akiket etnikai hovatartozásuk és vallásuk miatt gyilkoltak meg. Haláluk családjaiknak és szeretteiknek örök szenvedést okozott. Tisztelettel adózunk bátorságuk és kitartásuk előtt" - fogalmazott.

A főtitkár hangsúlyozta: el kell ismerni a tényeket, nem lehet helye a tagadásnak,

a történelmi revizionizmusnak vagy az elítélt háborús bűnösök dicsőítésének. Munkálkodni kell az egyenlőségért, a mások elfogadásán és a kölcsönös tiszteleten - emelte ki.

"Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kirekesztés, a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés a fájdalom és a szenvedés kapuját jelentik" - fogalmazott Pejcinovic Buric, majd hozzátette: az Európa Tanács továbbra is határozottan kiáll ezek ellen, és az emberi jogok érvényesülése, a demokrácia és a jogállamiság előmozdításán dolgozik.

A Bosznia-Hercegovinában, szerb határ közelében, található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim - bosnyák - lakossága ott keresett menedéket.

A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, majd néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le.

A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháború utáni időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×