eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Ulf Kristersson hivatalos Facebook-oldala

Csiki Varga Tamás a NATO-bővítésről: jelentősen korlátozódik az oroszok mozgási és cselekvési szabadsága

Bár a svédek NATO-csatlakozása érdemben nem változtat majd az erőviszonyokon, a szövetség bővülése mindenképpen ellentétes az orosz stratégiai érdekekkel – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos főmunkatársa.

Hétfőn maratoni üléssel kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, és több fontos döntés mellett zárószavazást tartottak Svédország NATO-csatlakozásáról is az Országgyűlésben. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta, hosszú idő volt, mire a két ország vitás kérdéseit rendezték, és voltak, akik kívülről is bele próbáltak szólni a folyamatba. „Magyarország azonban szuverén ország, nem engedi, hogy diktáljanak neki” – fogalmazott a miniszerelnök. Kitért arra is, hogy a svéd kormányfővel kötött múlt pénteki megállapodás értelmében az eddigi tizennégy lízingelt vadászgép mellé négy új Gripent vásárol hazánk az északi országtól, melyekkel a magyar miniszterelnök szerint Magyarország a határokon kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására. Orbán Viktor arra kérte képviselőtársait, hogy szavazzák meg a svédek NATO-csatlakozását érintő határozatot.

Az Országgyűlés hétfői ülésén végül 188 támogató szavazattal, hat ellenében ratifikálta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést.

Csiki Varga Tamás az InfoRádióban elmondta: a NATO bővítése esetén mindig azt kell mérlegelniük a tagállamoknak, hogy a csatlakozni kívánó ország mit tud hozzáadni a közös biztonsághoz és a közös védelemhez. Mint fogalmazott, Svédország esetében több ilyen elem is van. Szerinte a szóba jöhető fő szempontok, kritériumok közül az első helyen van a skandináv ország geopolitikai és stratégiai elhelyezkedése. Felhívta a figyelmet, hogy

a svédek NATO-csatlakozásával „beltengerré válik a Balti-tenger”.

Kiemelte, hogy a katonai szövetség egy rendkívül modern haderő képességeivel bővül, haditechnikai eszközeik közül nagy segítséget jelentenek majd azok a Gripen vadászbombázók, melyekből a múlt pénteki megállapodás értelmében újabb négyet Magyarország is vásárol. Mint mondta, az oroszok lehetőségeinek, stratégiai céljainak feltérképezésében valamennyi skandináv állam – így Svédország is – „nagy szakértelemmel rendelkezik”, és ezeket az információkat mostantól közvetlenül a NATO rendelkezésére tudják majd bocsátani a bővítésnek köszönhetően.

Csiki Varga Tamás elmondta: a szövetségen belül az Egyesült Államok a legnagyobb katonai erő, ezért a svédek csatlakozása ebből a szempontból „nem hoz majd perdöntő változást”. A mostani bővítéssel

20 ezer főt nem meghaladó haderő csatlakozik a NATO-hoz,

ami nagyjából megegyezik a Magyar Honvédség létszámával – bizonyos tartalékos elemekkel kiegészülve. „Svédország belépése nem változtatja meg a katonai erőegyensúlyt. Sokkal inkább a közös fellépés lehetősége, illetve a hadműveleti térséghez való hozzáférés a helyzeti előnye Svédországnak. Máshol egyébként ezeket nem is tudná biztosítani, a NATO-nak viszont nagy segítséget jelentenek ezek a képességek, lehetőségek” – jegyezte meg a szakértő.

Nagyobb biztonsági garanciák, erősödő kollektív védelem

Hozzátette: számszerűsíteni nem lehet, hogy például Magyarország helyzete mennyivel lesz biztonságosabb a mostani bővítéssel. Mint mondta, az uniós és a NATO-tagállamok „kockázatközösséget alkotnak, és ebben élnek”, vagyis hazánk szempontjából is az a legfontosabb, hogy a közös fellépés és a kollektív védelem erősödik, illetve még nagyobbak lesznek a biztonsági garanciák a szövetségen belül. Csiki Varga Tamás szerint „annyival mindenképpen javul a helyzetünk”, hogy ha adott esetben katonai válság alakulna ki például a Balkánon, vagy valamilyen katasztrófahelyzet állna elő Magyarországon, akkor a NATO-tagállamok közösen – immár Finnországgal és Svédországgal kiegészülve – a segítségére tudnának sietni a megtámadott vagy krízisbe kerülő országnak.

Csiki Varga Tamás a magyar–svéd hadiipari megállapodással kapcsolatban azt mondta, a Magyar Honvédség légierőjének vadászrepülőgépeit 2002 óta kizárólag az északi országból idekerülő Gripenek alkotják. Emlékeztetett, hogy a magyar állam jelenleg lízingeli ezeket a vadászbombázókat, és a két ország közötti megállapodás értelmében 2026-ban kerülnek majd magyar tulajdonba. A kiképzőgépeink ugyanakkor cseh gyártmányúak, szállítógépeket pedig Brazíliából szerzett be a magyar honvédelmi tárca, amely korábban forgószárnyas Airbus helikoptereket is vásárolt külföldről.

„A felsoroltak közül a csapásmérő-képesség szempontjából a svéd komponens a legmeghatározóbb”

– tette hozzá a szakértő.

Mit jelent a most előállt helyzet Oroszországnak?

A potenciális ellenfelek közül jelenleg katonai téren Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést, illetve kihívást a NATO számára. Csiki Varga Tamás elmondta: az oroszoknak megvannak az ehhez szükséges katonai képességeik, „a politikai szándék pedig változó jellegű” a részükről. Úgy véli, nem mutatkozik most semmilyen jel arra, hogy Oroszország a közeljövőben közvetlenül megtámadná valamelyik NATO-tagállamot. Időről időre maga a katonai szövetség is jelzi, hogy megvannak a szükséges forrásai, katonai eszközei és berendezései, valamint éppen februárban elrettentő céllal nagyszabású hadgyakorlatot is indított a NATO.

Csiki Varga Tamás végül elmondta: a finnek és a svédek NATO-hoz való csatlakozása „ellentétes fejlemény Oroszország eredeti stratégiai szándékaival szemben”, ugyanis mostantól a Balti-tenger térsége, a Kalinyingrádi enklávé, valamint Szentpétervár környéke kivételével több más orosz terület a térségben a NATO-tagállamok területegységeit vagy felségvizeit fogják jelenteni. „Ez a helyzet pedig jelentős mértékben korlátozza majd az orosz erők mozgási és cselekvési szabadságát, illetve tovább szűkülnek a katonai lehetőségeik” – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×