eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Újabb részletek a svéd–magyar katonai együttműködés tartalmáról

Orbán Viktor miniszterelnök a svéd miniszterelnökkel, Ulf Kristerssonnal jelentette be, hogy több haditechnikai megállapodást ír alá a két fél.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken a két ország miniszterelnökének társaságában Pal Jonson svéd védelmi miniszterrel írta alá a magyar Gripen-szerződés meghosszabbításáról és kiterjesztéséről szóló megállapodásokat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt vált szükségessé a légierő harcászati repülőképességének továbbfejlesztése. Idézték a honvédelmi minisztert, aki bejelentette, hogy

a meglévő 14 JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé ezért a magyar kormány további négy JAS-39C beszerzéséről döntött.

Ezek szerint Magyarország nem a Gripenek legújabb generációjából, a JAS-39 E/F-ből vásárol, hanem a – már nem gyártott – korábbi C/D sorozatból 4 C (egypilótás) változatot (jelenleg 12 C és 2 D – kétüléses – változat van Magyarországon).

A tárca tájékoztatása szerint a felek a flotta bővítése mellett a svédek által nyújtott logisztikai (karbantartási) szolgáltatások hosszú távú, tízéves meghosszabbításáról (ez így 2036-ig lesz érvényes), továbbá kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a minisztériumi tájékoztatás szerint arról is beszélt, hogy

"a mesterséges intelligenciát alkalmazó kiválósági központ jön létre a Honvédelmi Minisztérium és a SAAB svéd hadiipari vállalat között létrejött együttműködési megállapodás alapján".

A svéd fél részt vesz a többi közt a magyar légierő harcászati repülőképessége, illetve az azt támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében is. Ehhez kapcsolódóan a magyar részről a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) által koordinált központban pilotprojektként indul el a mesterséges intelligencia alkalmazásával támogatott karbantartási képzés – írták. A miniszterelnök kiemelte még, hogy megkezdődik az együttműködés kutatás-fejlesztési téren is.

A SAAB közleménye szerint a cég és a Honvédelmi Minisztérium közötti megállapodás részeként segítik a VR-technológiát is használó magyarországi kiválósági központ létrehozását.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×