eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 3-án. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b), Kövér László házelnök (b2) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Támogatta az Országgyűlés Svédország NATO-tagságát

A parlament döntött: Svédország lehet a NATO 32. tagországa.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után két észak-európai ország is úgy döntött, hogy feladja semlegességét, és elsősorban az orosz fenyegetés miatt csatlakozni kíván a NATO-hoz. 2022. május 18-án Finnország nyolc évtizedes, Svédország két évszázados katonai semlegességét feladva hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a transzatlanti katonai szövetségbe.

A felvételhez szükség van minden NATO-tagállam támogatására, és a nemzeti parlamentek ratifikációja csak egy idei ment gyorsan, Törökország és Magyarország is hosszabban blokkolta a bővítést. Ankara elsősorban a kurdoknak nyújtott támogatást miatt, a magyar kormány pedig elsősorban a finn és svéd jogállamisági kifogások miatt vonakodott, de Finnország esetében végül kevesebb mint egy év elteltével, 2023. március 27-én az Országgyűlés támogatta a csatlakozási kérelmet, és az északi ország április 4-én lett a szövetség 31. tagországa.

Svédország ügyében hosszabban húzódott a ratifikáció, utolsó előttiként idén január 24-án a török parlament jóváhagyta a csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés támogató döntése hiányzott. Noha felszínen éles szócsata volt Budapest és Stockholm között, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még egy budapesti meghívásra nemet mondott először, ám végül a háttértárgyalások sikerre vezettek, mert múlt pénteken a két kormányfő Budapesten már a megállapodásról számolt be, amelynek része lett egy nagyszabású hadiipari együttműködés is.

Ezzel egyidejűleg Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a házelnöktől, hogy február 26-án tűzze napirendre a svéd NATO-csatlakozásról szóló zárószavazást. Az előterjesztést már tavaly márciusban megvitatta az Országgyűlés. Kocsis Máté jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat végszavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Az Országgyűlés hétfői ülésén szavazott a svéd NATO-tagságról: 188 támogató szavazattal, hat ellenében ratifikálta Svédország csatlakozásáról szóló előterjesztést.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×