eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását.

Schmitt Pál 2012-es államfői lemondása után ismét az országgyűlési ciklus felezőjén távozik hivatalából a regnáló köztársasági elnök: Novák Katalin lemondását a bicskei gyermekotthon pedofilbűnsegéd igazgatóhelyettesének államfői kegyelmi ügye idézte elő, az ügy rajta kívül Varga Judit igazságügyi miniszter távozásához vezetett még, illetve lemondott még zsinati elnöki pozíciójáról Balog Zoltán református püspök is.

Az ügy közjogi részét lezárandó hétfőn a kormánypárti képviselők szavaznak Novák Katalin lemondásáról, illetve várhatóan megválasztják Sulyok Tamást, a kormánypártok államfőjelöltjét.

Az ülés - és a parlament tavaszi "félévének" - kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök kért szót.

Államfőválasztás

"Sűrű nap áll előttünk" - kezdte mondandóját a köztársaság, előre jelezve munkájuk tárgyaként a fentieket.

Szerinte helyes volt az államfő lemondása, nem szabadott volna igent mondania Novák Katalinnak a kegyelmi kérvényre. "Az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni" - szögezte le, hozzátéve, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ügy ne fordulhasson többet elő. Az ügyben

a bíróságokat arra kérte, hogy a hasonló ügyben arra tekintettel hozzanak döntést, hogy a szabály szigorodni fog.

Szerinte egy erős országban úgy kell az átmenetet biztosítani, hogy a legkisebb zavar se legyen, ezért köszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy erre tekintettel hoztak döntéseket, és lehetővé vált Sulyok Tamás gyors megválasztása, személye - úgy látja - az emberek többsége szemében megfelelő államfő lesz.

Svédek

Ezt követően a svéd NATO-csatlakozás támogatásáról beszélt.

Felidézte, hosszú idő volt, mire a két ország vitás kérdéseit rendezték, és voltak, akik kívülről is bele próbáltak szólni a folyamatba, de "mások kéretlen gyámságára nincs szükségünk. Ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak".

Orbán Viktor ezt követően felidézte a svéd kormányfő múlt heti budapesti látogatását, amellyel kapcsolatban tájékoztatott a két ország számára kölcsönösen hasznos katonai együttműködésről, ezekről itt olvashat részletesen. A repülővásárlás szerződéséről elmondta, a 4 új Gripen mellett üzemeltetésről és képzésről is megállapodott Magyarország Svédországgal, kérte, hétfőn szavazzák meg a képviselők a svédek csatlakozásáról szóló határozatot is.

Háború

Az ukrajnai háború miatt is fontos szerinte a védelmi képesség megerősítése, miközben a magyar nép együttérez a háború áldozataival, segíti a földönfutóvá tett milliókat, hozzájárul az ország újjáépítéséhez, de "ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki", ezért a kormány a háborúzó feleket a harcok befejezésére szólítja fel, "nem akarunk egy háború szomszédságában élni".

Döntések

Szólt még az előző ülésszak fontos döntéseiről, de azt kérte, ezek ismertetésétől a képviselők a sűrű munkára való tekintettel tekintsenek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×