eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását.

Schmitt Pál 2012-es államfői lemondása után ismét az országgyűlési ciklus felezőjén távozik hivatalából a regnáló köztársasági elnök: Novák Katalin lemondását a bicskei gyermekotthon pedofilbűnsegéd igazgatóhelyettesének államfői kegyelmi ügye idézte elő, az ügy rajta kívül Varga Judit igazságügyi miniszter távozásához vezetett még, illetve lemondott még zsinati elnöki pozíciójáról Balog Zoltán református püspök is.

Az ügy közjogi részét lezárandó hétfőn a kormánypárti képviselők szavaznak Novák Katalin lemondásáról, illetve várhatóan megválasztják Sulyok Tamást, a kormánypártok államfőjelöltjét.

Az ülés - és a parlament tavaszi "félévének" - kezdetén Orbán Viktor miniszterelnök kért szót.

Államfőválasztás

"Sűrű nap áll előttünk" - kezdte mondandóját a köztársaság, előre jelezve munkájuk tárgyaként a fentieket.

Szerinte helyes volt az államfő lemondása, nem szabadott volna igent mondania Novák Katalinnak a kegyelmi kérvényre. "Az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni" - szögezte le, hozzátéve, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ügy ne fordulhasson többet elő. Az ügyben

a bíróságokat arra kérte, hogy a hasonló ügyben arra tekintettel hozzanak döntést, hogy a szabály szigorodni fog.

Szerinte egy erős országban úgy kell az átmenetet biztosítani, hogy a legkisebb zavar se legyen, ezért köszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy erre tekintettel hoztak döntéseket, és lehetővé vált Sulyok Tamás gyors megválasztása, személye - úgy látja - az emberek többsége szemében megfelelő államfő lesz.

Svédek

Ezt követően a svéd NATO-csatlakozás támogatásáról beszélt.

Felidézte, hosszú idő volt, mire a két ország vitás kérdéseit rendezték, és voltak, akik kívülről is bele próbáltak szólni a folyamatba, de "mások kéretlen gyámságára nincs szükségünk. Ne csodálkozzanak, ha hoppon maradnak".

Orbán Viktor ezt követően felidézte a svéd kormányfő múlt heti budapesti látogatását, amellyel kapcsolatban tájékoztatott a két ország számára kölcsönösen hasznos katonai együttműködésről, ezekről itt olvashat részletesen. A repülővásárlás szerződéséről elmondta, a 4 új Gripen mellett üzemeltetésről és képzésről is megállapodott Magyarország Svédországgal, kérte, hétfőn szavazzák meg a képviselők a svédek csatlakozásáról szóló határozatot is.

Háború

Az ukrajnai háború miatt is fontos szerinte a védelmi képesség megerősítése, miközben a magyar nép együttérez a háború áldozataival, segíti a földönfutóvá tett milliókat, hozzájárul az ország újjáépítéséhez, de "ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki", ezért a kormány a háborúzó feleket a harcok befejezésére szólítja fel, "nem akarunk egy háború szomszédságában élni".

Döntések

Szólt még az előző ülésszak fontos döntéseiről, de azt kérte, ezek ismertetésétől a képviselők a sűrű munkára való tekintettel tekintsenek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×