eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor és a svéd kormányfő közös sajtótájékoztatója: "a magyar külpolitika alapja, hogy barátokat kell gyűjteni, ha ez nem is mindig látszik"

Hadiipari megállapodásokat kötött a magyar és a svéd kormány pénteken Budapesten, majd Orbán Viktor és Ulf Kristersson sajtónyilatkozatot tett. Négy új Gripen vadászbombázót vesz a magyar állam Svédországtól, de logisztikai és kiképzési szerződések is köttettek, és 2026-ban magyar kézbe kerülnek az eddig lízingelt repülőgépek. Uniós ügyekről is egyeztettek a felek, mivel a svédek tavaly, a magyarok pedig idén soros elnökök az EU-ban.

Orbán Viktor pénteken hivatalában fogadta az egy napra Budapestre látogató Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt.

Ismert, ez a látogatás

  • előzi meg a Svédország NATO-csatlakozását támogató jövő heti magyar parlamenti döntést
  • tárja fel a két ország közti kapcsolatokat terhelő korábbi nézeteltéréseket
  • hoz hadiipari megállapodásokat Svédország és Magyarország között.

A találkozót követő sajtótájékoztató épp a hadiipari szerződések aláírása vezette fel.

A tájékoztatón Orbán Viktor arról beszélt, "rendkívül izgalmas és eredményes megbeszélésen vagyunk túl, (...) nevezhetjük bizalom-újraépítési folyamatnak is azt, amin túl vagyunk".

"A magyar külpolitika alapja, hogy barátokat kell gyűjteni, ha ez nem is mindig látszik" - jelentette ki. Megerősítette, vannak különbségek is, de ilyenkor tiszteletben kell tartani a másik fél álláspontját.

Felidézte, hogy amikor az EU-hoz csatlakozott Magyarország, Svédország döntő partner volt, az idő tájt nem volt egyértelmű, hogy gyorsan kell csatlakozniuk a hazánkkal együtt csatlakozó országoknak, "az áttörést is a svédek érték el" - idézte fel "a bizalom egyik fontos emlékét" Orbán Viktor.

Elmondta azt is, minden évben növekszik az országok közti kereskedelmi forgalom, 2010 óta a volumen megduplázódott, és energetikai együttműködés is van, svéd szereplő is van Paks 2-ben, és 70 ezer svéd turista is érkezett tavaly Magyarországra.

Orbán Viktor ezután ezredfordulós emlékeiről beszélt: akkortájt döntött az első Orbán-kormány arról, hogy a svéd Gripenekre építi az ország önálló légvédelmét. Ezek a szerződések mivel mostanra kifutnak, újakra van szükség, és

négy új Gripen vadászbombázó repülőgépet vesz a magyar állam Svédországtól, ezeket pedig a nemzetközi kötelékekbe is ajánlja majd. Meghosszabbodik a logisztikai szerződés, illetve kiegészül kiképzési szerződéssel is.

Uniós ügyekről is egyeztettek - folytatta Orbán Viktor -, különös tekintettel arra, hogy Svédország 2023-ban, Magyarország 2024-ben soros elnöke az EU-nak.

Ígérte: a magyar parlament hétfőn összeül, és "a szükséges döntéseket meghozza" - célzott arra, hogy hétfőn szavaz a parlament Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról.

Ulf Kristersson nyilatkozatában dicsérte Budapest szépségét, és jelezte, valóban megnyitották a két ország együttműködését. Megerősítette, megállapodtak a Gripen-együttműködés folytatásáról, valamint üdvözölte is azt. Fontosnak nevezte és nagyra értékelte Magyarország hozzájárulását a balti légtérvédelemhez.

"Örülök, hogy még több Gripen fogja szelni az európai égboltot" - mondta Ulf Kristersson.

Mély benyomást tett rá Magyarország tudományos-innovációs tevékenysége, külön kiemelte a két friss magyar Nobel-díjast, akik Stockholmban vehették át elismerésüket a Svéd Királyi Akadémián.

"Nem értünk egyet mindenben" - folytatta, "de abban igen, hogy erősebb együttműködésre van szükség, a két ország kapcsolata már több mint száz éves. Hamarosan mindketten tagjai leszünk a NATO-nak, amit nagyon köszönök, és a meghívást is" - zárta angol szavait Ulf Kristersson, aki svédül folytatta beszédét.

Elmondta,

korábban 14 gépet lízingelt Magyarország, ezek 2026-ban magyar tulajdonba is kerülnek a 4 újonnan vásárolt gép mellett.

A versenyképesség és a belső piac területén tovább folytatódik az együttműködés.

"Természetesen nem érthetünk mindenben egyet, de arra koncentrálunk, amiben együtt tudunk működni" - jegyezte meg még.

Kérdések - válaszok

- Hogyan tudják a kritikus hang mellett megtartani az együttműködést?

Orbán Viktor: - NATO-tagként életünket adjuk egymásért. Újjáépítjük azt a bizalmat, ami korábban megvolt, de mára megkopott egy kicsit. Nem kell mindenben egyetértenünk, de azt kell mondanunk, hogy van egy kölcsönös bizalom az együttműködésben. Ez nem egy üzleti megállapodás, nem Gripenek a NATO-tagságért, nem helyes így látni. Szoros együttműködés jött létre 2000-2001-ben, hosszabb történet ez, mint Svédország NATO-csatlakozási szándéka. De megállapodásokat kötni erősíti a kapcsolatot. Jó barátok, jó szövetségesek tudunk lenni. Nem csupán elégedett vagyok az eredménnyel, minden egyes lépését élveztem a bizalomépítésnek a két fél között.

Ulf Kristersson: - Amikor az ember beadja a kérvényét a NATO-csatlakozásra, tudnia kell, hogy ehhez minden nemzeti parlamentnek hozzá kell járulnia. Tiszteletben tartjuk, hogy ez valakinek gyorsabban, valakinek lassabban megy. A magyarok magyar döntést hoznak. Tiszteletben tartjuk egymás különbözőségeit, és így kapcsolódni egymáshoz. Küzdeni fogunk egymásért egy veszélyes időszakban.

- Lehet-e tudni, hogy mikor érkeznek az új Gripenek Magyarországra? Mit jelent a részletes megállapodás?

Orbán Viktor: - Több elemből álló együttműködésről van szó, amelynek részleteiről a HM ad majd tájékoztatást. Mi eddig gépeket lízingeltünk, a szerződések pedig kifutnak. Úgy döntöttünk, megtartjuk a magyar önálló légvédelmi képességet, látva a környező országok helyzetét. 2000-ben nem volt elég pénzünk megvenni az összes szükséges eszközt, most lépünk előre egy nagyságrendet. Közreműködünk több ország légvédelmében, a NATO-elkötelezettségünket megerősítettük, a képességeinket megnöveltük. Nem tartunk ott, mint a svédek, de a nemzeti össztermék arányában elkezdett Magyarország is a megfelelő úton haladni, minőségi termékeket előállítani - például lőszer -, és tudományos szinten is előrelépni. Tanulni tudunk a svédektől, hogyan épül be a gazdasági teljesítménybe a hadiipar is.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×