eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Soldiers with the Estonian Defence League move down a trench line while training with soldiers from the French Army’s 1st Parachute Chasseur Regiment.   The French Army’s 1st Parachute Chasseur Regiment arrived in Estonia in early September to train together with Estonian troops in military operations in built-up areas. The bilateral training, which lasted from 14 to 15 October, was held in a series of trench networks located in Rutja, which were built to let troops practise fighting from and against en
Nyitókép: Facebook/NATO

Csiki Varga Tamás: csak elrettentéssel lehet hosszú távon garantálni a NATO-tagállamok biztonságát

Februártól májusig több európai ország területén tart összefüggő hadgyakorlatot a NATO az orosz haderő elrettentése céljából. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa azt mondta az InfoRádióban, hogy jelentős műveletről van szó, amely lehetőséget ad az északi és a balti államok védelme érdekében kitűzött célok és tervek gyakorlati megvalósítására.

A NATO Lengyelország, Németország és további három balti állam területén csaknem 90 ezer katonát akar mozgósítani, hogy elrettentse Oroszországot. A februárban kezdődő, Steadfast Defender 2024 elnevezésű hadgyakorlat lesz a katonai szövetség legnagyobb mozgósítása a hidegháború vége óta.

A gyakorlaton több mint 50 haditengerészeti hajó vesz részt, lesznek köztük repülőgép-hordozók és rombolók is. A mozgósításra több mint 80 repülőgépet várnak, köztük vadászgépeket, helikoptereket és drónokat is. A szárazföldi erők legalább 1100 harcjárművel lesznek felszerelve, amelyek között 133 harckocsi és 533 gyalogsági harcjármű vár majd szimulációs bevetésre.

Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka bejelentette:

a májusig tartó műveletben mind a 31 tagország részt vesz, és támogató tagként Svédország is küld majd katonákat, haditechnikai eszközöket.

„A hadgyakorlat egyértelműen demonstrálni fogja egységünket, erőnket és eltökéltségünket értékeink és a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmében” – mondta a tábornok.

A Steadfast Defender során nagy hangsúlyt kap a NATO gyors reagálású erőinek Lengyelország keleti szárnyára történő telepítése. A gyakorlatok további kulcsfontosságú helyszínei közé tartoznak a balti államok – amelyeket az esetleges orosz agresszióval szemben rendkívül sebezhetőnek tartanak –, valamint Németország, ahol az erősítések kulcsfontosságú belépési pontjai lesznek. A gyakorlatok a NATO perifériáján lévő nemzetekre, például Norvégiára és Romániára is kiterjednek majd – közölte a Reuters.

Több mint három és fél évtizede nem volt ekkora NATO-hadgyakorlat

Csiki Varga Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy a művelet legfontosabb célja egy esetleges orosz támadás kivédésére való felkészülés mellett az elrettentés lesz. A szakértő emlékeztetett: tavaly fogadták el a NATO új, regionális terveit – a többi között az északi államok védelmére. Úgy véli, a mostani hadgyakorlat keretében ezek gyakorlati megvalósítását is lepróbálják majd mintegy 90 ezer katona részvételével. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a jelenlegi helyzetben különösen fontos a NATO számára az északi országok, illetve a balti államok támogatása, segítése.

Az elemző is megerősítette: „nagy méretű hadgyakorlatról” van szó, a NATO legutóbb az 1988-as Reforger-művelet során mozgósított hasonló nagyságrendben katonákat. Akkor mintegy 125 ezer résztvevővel Németország védelmét szimulálták a Szovjetunióval szemben.

Egy ilyen grandiózus hadgyakorlat rendkívül sok logisztikai feladatot, komoly előkészületeket követel meg. A tengerentúlról több ezer kilométerről kell élő erőt, valamint haditechnikai eszközöket átszállítani Európába, illetve Európán belül is több ezer kilométert kell megtenni, amíg eljutnak az egységek, felszerelések a keleti tagországokba.

Maga a szállítás is sokáig tart, így időben el kell indulni ahhoz, hogy gördülékenyen, a tervezetteknek megfelelően lehessen majd elkezdeni a hadgyakorlatot.

Jelentős hiányosságok pótlására kényszerültek a németek?

Egy kiszivárgott titkos dokumentum szerint a német hadsereg felkészült egy Oroszországgal szembeni nyílt fegyveres konfliktusra. A Bild által közölt forgatókönyv azt valószínűsíti, hogy már idén februárban eszkalációs folyamat veheti kezdetét a NATO-tagállamok, valamint Oroszország között. Csiki Varga Tamás szerint ennek a jelentésnek az állhat a hátterében, hogy „valójában sosem ért véget” a 2009-ben belengetett német hadügyi reform, a tervek kevésbé vagy csak részben valósultak meg. Nem lett erősebb azóta sem a Bundeswehr, amely

„sokkal inkább veszített a képességeiből, valamint a bevethető eszközök mennyiségéből”.

A szakértő úgy gondolja, ezeket a hiányosságokat próbálják meg most, a „megváltozott biztonsági környezetben” pótolni, rendezni. Hozzátette: napjainkban már nemcsak arra terjednek ki a NATO katonai akciói, hogy válságkezelő műveleteket indítsanak a Közel-Keleten vagy éppen Afganisztánban, hanem területvédelmi műveletek előkészítése is szükséges Európában, „szélsőséges esetben ugyan, de akár az is elképzelhető, hogy pont Németország területén”.

„A tervek előkészítése és a felkészülés a legrosszabb forgatókönyvre való tervezést jelentik” – fogalmazott Csiki Varga Tamás, aki szerint háborús körülmények között csak erővel és megfelelő elrettentő, valamint védelmi képességekkel lehet hosszú távon garantálni egy ország biztonságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×