eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Strained relations between Azerbaijan and Nagorno-Karabakh.
Nyitókép: Getty Images

Bendarzsevszkij Anton: Örményország teljesen magára maradt, belekényszerül a megegyezésbe

A posztszovjet térség szakértője szerint valóban elindult a békefolyamat a Azerbajdzsán és Örményország között, de nem kérdéses, hogy a konfliktus győzteseként Azerbajdzsán egyoldalúan dönthet a békekötés feltételeiről.

lham Aliyev azerbajdzsáni elnök a héten egy interjúban közölte: megteremtődtek a „valódi feltételek” a békeszerződés aláírásához Örményország és Azerbajdzsán között, továbbá azt is kijelentette, hogy nem akar „új háborút”. Az államfő ugyanakkor azzal vádolta meg Franciaországot, hogy egy újabb háborúra készíti fel Örményországot azzal, hogy fegyverekkel látja el. lham Aliyev szerint a franciák is felelősek az elmérgesedett kaukázusi helyzet kialakulásáért.

Azerbajdzsán és Örményország két nagyobb háborút vívott az 1990-es években és 2020-ban a Hegyi-Karabah enklávéért, amelyet végül 2023 szeptemberében egy villámháborúban foglalt vissza az azeri haderő. Decemberben a két ország foglyokat cserélt, ami diplomáciai áttörésnek számított, és felélesztette a béke reményét. A feszültség azonban továbbra is nagy, ugyanis a határon még mindig rendszeresek a fegyveres incidensek.

A békülékeny szavak ellenére lham Aliyev bizonyos kérdésékben továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjaihoz, így többek közt

az azeri haderőt sem hajlandó visszavonni a demilitarizációs zónába.

Bendarzsevszkij Anton az InfoRádióban elmondta: az elmúlt két-három évben Azerbajdzsán elérte azt, amit akart a térségben: visszaszerezte a kontrollt Hegyi-Karabah felett, valamint újra az irányítása alá kerültek azok az azerbajdzsáni falvak is, amelyeket az 1990-es évek elején veszített el az azeri állam. „Azt lehet mondani, hogy azeri szempontból megtörtént az igazságtétel” – fogalmazott.

A posztszovjet térség szakértője szerint az azeri elnök joggal érezheti, hogy országában nemzeti hősként tisztelik, a konfliktus abszolút győzteseként pedig aligha kérdés, hogy Azerbajdzsán a békekötés feltételeiről is egyoldalúan dönthet. A korábban 120 ezres lélekszámú, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah mostanra szinte teljesen kiürült. A terület elvesztésébe azonban nehezen törődik bele az örmény lakosság.

Teljesen maguka maradtak az örmények?

Bendarzsevszkij Anton szerint azonban jelenleg nincs más alternatíva, „nincs B- vagy C-terv”. Az örmények nem nagyon tehetnek mást,

valószínűleg rákényszerülnek arra, hogy elfogadják az azeriek ultimátumát.

Az örmény lakosság értelemszerűen elégedetlen, sokan a jereváni kormányt és Oroszországot is bírálják, egyre inkább kijelenthető, hogy Örményországban oroszellenes hangulat lett úrrá. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója úgy véli, az örményeknek most „mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki ebből a vesztes helyzetből, ezért is érezhető a korábbiaknál sokkal békülékenyebb hangnem a hivatalos örmény kommunikációban”.

A szakértő szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a békefolyamat elindult,

a fő feltételeket azonban most Azerbajdzsán diktálja, az örmények pedig leginkább csak igazodnak az előállt helyzethez.

Bendarzsevszkij Anton elmondta: Azerbajdzsán pozícióját tovább erősíti, hogy feltétlen támogatójaként tudhatja maga mellett a térség regionális hatalmát, Törökországot. Ezzel szemben Örményország teljesen magára maradt, más nemzetközi szereplők – így többek között az Egyesült Államok és az Európai Unió – ugyanis nem érdekeltek abban, hogy beavatkozzanak a két ország konfliktusába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×