eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Örményország így is békülne Azerbajdzsánnal

Örményország készen áll arra, hogy békemegállapodás keretében rendezze kapcsolatait Azerbajdzsánnal - jelentette ki az örmény miniszterelnök kedden az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott felszólalásában.

Nikol Pasinján mindazonáltal etnikai tisztogatással vádolta Azerbajdzsánt, hozzátéve, hogy "a nemzetközi közösség alkalmatlannak bizonyult a karabahi örmények megvédésére, így az etnikai tisztogatás egy hét alatt megtörtént". Véleménye szerint "Azerbajdzsán világosan és egyértelműen szemléltette azt a döntését, hogy ellehetetleníti a Karabahban élő örmények életét".

Pasinján elmondta: az év végéig elérhetőnek látja a békemegállapodás megkötését, mert már a két héttel ezelőtt Spanyolországban megtartott európai uniós csúcstalálkozón lefektették a két ország közötti megállapodás alapjait. Erről Brüsszelben, a tervek szerint még októberben tárgyalnak legközelebb. Hozzátette, ha sikerül hivatalos formában is megerősíteni az elvi megállapodás részleteit, akkor még idén jó esély nyílhat a két ország viszonyának rendezéséről szóló béke- és együttműködési szerződés aláírására.

A körvonalazódó megállapodás szerint Örményország és Azerbajdzsán kölcsönösen elismernék egymás határát a Szovjetunió felbomlásakor fennálló állapot szerint; továbbá hadifogolycserét hajtanának végre, és kölcsönösen garantálnák a két ország területén áthaladó útvonalak nyitottságát. A miniszterelnök szerint az örmény fél készen áll megnyitni a területén lévő mehri vasútvonalat, de nem "területen kívüli folyosóként". A vasút örmény területen át vezet az Azerbajdzsánhoz tartozó, de tőle területileg elkülönült - Örményország, Irán és Törökország közt fekvő - nahicseváni enklávéhoz. Pasinján aggodalmának is hangot adott azzal kapcsolatban, hogy Ilham Aliyev azeri elnök a területen kívüli folyosót ürügyként használhatná egy újabb támadáshoz Örményország ellen, és örmény területek elfoglalásához.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek közötti, mintegy 30 évvel ezelőtti első háború után a nemzetközileg el nem ismert "Hegyi-karabahi Köztársaság" ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. Utóbbiak vezetésével Baku ezt követően megkezdte a tárgyalásokat a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba, viszont tagadja, hogy etnikai tisztogatást hajtott volna végre, és arra kérte az azóta Örményországba menekült örményeket, hogy térjenek vissza Karabahba.

Az Európai Unió közvetésével folytatandó további tárgyalások konkrét időpontja még nem ismert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×