eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jereván, 2022. június 9.Az orosz külügyminisztérium sajtóosztálya által közreadott képen Ararat Mirzojan örmény külügyminiszter (j) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrovo megbeszélést folytat Jerevánban 2022. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtóosztálya

Nagy pofont kapott Oroszország az egyik szoros szövetségesétől

Ararat Mirzojan örmény külügyminiszter nem vesz részt a Független Államok Közösségének (FÁK) következő találkozóján.

Örményország nem képviselteti magát a Független Államok Közösségének (FÁK) pénteki találkozóján, melyet Fehéroroszországban rendeznek – írja örmény tudósítások alapján a Portfolio.

A pénteki, minszki összejövetelen a FÁK-államok külügyminiszterei vesznek részt, az örmény tárcavezető, Ararat Mirzojan azonban nem utazik el a fehérorosz fővárosba.

A mostani örmény döntés újabb jelzésértékű gesztus a FÁK de facto vezetője, Oroszország felé.

Jereván Hegyi-Karabah elvesztése óta gyorsan és látványosan távolodik korábbi legszorosabb szövetségesétől, mivel Moszkva nem tudta meggátolni, hogy Azerbajdzsán lerohanja a területet.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nemrég közölte: akár újabb háború is kitörhet a térségben, ha Azerbajdzsán nem szolgáltat vissza négy azeri falut, amelyeket az 1990-es évek eleje óta tart ellenőrzése alatt.

Jereván és Baku viszonya évtizedek óta feszült a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt, amelyet Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúban foglalt vissza. Ezután a százezer létszámúra becsült, többségi örmény lakosság szinte kivétel nélkül Örményországba menekült a területről.

A két szomszédos dél-kaukázusi ország tavaly év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. Februárban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót, a megbeszélések azonban megtorpantak, főleg olyan kérdések miatt, mint az ezer kilométer hosszú közös – lezárt és megerősített – határ kijelölése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×