eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Iszmajilov

Bejelentés: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

Az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-Karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta azt a rendeletet, amely szerint 2024. január 1-jétől a köztársaságban minden állami intézmény feloszlik - közölték csütörtökön a helyi örmény hatóságok.

A rendelet értelmében az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság ettől a naptól kezdve megszűnik létezni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert "Hegyi-Karabahi Köztársaság" ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított "terrorellenes műveletben" végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban

- jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök csütörtökön a kormány ülésén. Szavait az orosz Interfax hírügynökség idézte. Hangoztatta, hogy Hegyi-Karabah 120 ezer örmény nemzetiségű lakosából már több mint 65 036 átmenekült Örményországba.

Az örmény kormányfő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "cselekedjen" a Hegyi-Karabahban zajló "etnikai tisztogatás" miatt. Pasinján úgy vélekedett, hogy a szakadár régió összes örménye "a következő néhány nap során", alig több mint egy héttel az azerbajdzsáni katonai győzelem után elhagyja a területet.

"Az örmények kivándorlása Hegyi-Karabahból folytatódik. Elemzéseink azt mutatják, hogy a következő néhány napban már nem marad örmény Hegyi-Karabahban. Ez egy etnikai tisztogatás, amelyre felhívtuk a nemzetközi közösség figyelmét" - hangoztatta.

Jerevánban közölték, hogy az örmény állam megfelelő lakhatást biztosít mindazoknak, akiknek nincs előre meghatározott tartózkodási helyük.

Baku vasárnap nyitotta meg a Lacini-folyosót, az egyetlen utat, amely az enklávét Örményországgal köti össze, négy nappal azután, hogy a szeparatisták megadták magukat, és a tűzszünet miatt az azerbajdzsáni erők bevonulása elől civilek ezrei menekültek el.

(A nyitóképen: hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett.)

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×