eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén az EU–Moldova Társulási Tanács ülése után Brüsszelben 2021. október 28-án.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Josep Borrell: minden eddiginél jobban együtt kell működni Kínával

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pénteken arra figyelmeztette Kínát, hogy a gazdasági és kereskedelmi egyensúlytalanságokat orvosolnia kell, különben " a kelleténél jobban felgyorsulhatnak" Európa erőfeszítései a Kínától való függőségének csökkentésére.

"Érdekünkben áll, hogy közös nevezőre jussunk, hogy helyreállítsuk a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainkban fennálló egyensúlyhiányt" - mondta Borrell hallgatóknak a tekintélyes Pekingi Egyetemen. Hozzátette, hogy "ellenkező esetben a kockázatmentesítés sokkal jobban felgyorsulhat, mivel a közvélemény további nyomást fog gyakorolni a politikai vezetőkre, hogy elszakadjanak Kínától".

"Az én kérdésem Kínához az, hogy hogyan tehetjük ezt az egymásra utaltságot konfliktusmentessé" - mondta Borrell a gazdasági kapcsolatokra utalva, hozzátéve, hogy

az EU-nak és Kínának minden eddiginél jobban együtt kell működnie.

A Global Times című kínai állami napilap csütörtöki vezércikkében úgy fogalmazott, hogy a látogatás "jelentős lehetőséget kínál az őszinte kommunikációra", de sürgette az EU-t, hogy őrizze meg stratégiai autonómiáját az Egyesült Államoktól.

Az uniós diplomácia vezetőjének elmondása szerint, háromnapos kínai látogatásának célja Peking meggyőzése arról, hogy az EU nem akar leválni Kínáról, hanem csökkenteni akarja a kritikus függőségeket, és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot szeretne elérni.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×