eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Nem várt fordulat jöhet az elektromos autók piacán

A járvány után mindent elkapott az áremelési őrület az ellátási láncok akadozása miatt, így a lítiumot is. Ez aztán megtolta az elektromos autók árát is, megtörve a hosszú távú csökkenő trendet. Most azonban kezd helyreállni a korábbi állapot.

A pandémia idején, amikor a kereslet és a termelés egyaránt visszaesett az autógyártásban, a lítium ára is a mélybe zuhant, körülbelül 50 ezer jüanig. Noha idővel a kereslet helyreállt, a termelési és ellátási láncok nem tudták újra felvenni a korábbi ritmust, így nagy áremelkedés kezdődött, ami a lítiumot sem kerülte el – írja az economx.hu, emlékeztetve, hogy az elektromos autók „lelkét” döntően lítium-akkumulátorok adják.

Múlt évben azonban tetőzött a folyamat, a kínálat fokozatosan megnőtt, így

mára a lítium ára is visszatért a múlt évtizedben megszokott szintekre,

ami tonnánként 166 ezer jüant, avagy 22 800 dollárt jelent. (Júniusban kétszer ekkora volt az ár, az egy évvel ezelőtti tetőzéskor viszont 600 ezer jüan volt, a mostani ár négyszerese.)

Az árcsökkenés némi meglepetést okozott a piaci szereplők körében, a Bloomberg szerint ugyanis sokan azt várták, hogy a negyedik negyedévben megnő a kereslet, mivel ilyenkor a kínai akkumulátorgyárak növelik a termelést. Viszont, ha sokan eleve áremelkedésre számítanak, előre vásárolnak az árfolyamnyereség reményében, esetleg maguk az akkumulátorgyártók hozzák előre a vásárlásaikat, így aztán a „várt” emelkedés elmaradt – olvasható.

A gazdasági lap szerint kétségtelen, hogy a kínai gazdasági problémák miatt kisebb a kereslet a világ legnagyobb elektromos autó piacán a megszokottnál, de az még mindig 37 százalékos növekedést jelentett a második negyedévben a Kínában eladott járművek számát tekintve. Mindeközben a világ egészének növekedési adata 50 százalékos jelenleg.

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy rövid távon az esés tartós lesz, vagy viszonylag alacsony szinten stabilizálódik az ár. A Bloomberg saját becslése alapján a mostani négyszerese lesz a felhasználás az évtized végén, ami viszont nem feltétlenül jelent áremelkedést.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×