eur:
395.57
usd:
364.45
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Nem várt fordulat jöhet az elektromos autók piacán

A járvány után mindent elkapott az áremelési őrület az ellátási láncok akadozása miatt, így a lítiumot is. Ez aztán megtolta az elektromos autók árát is, megtörve a hosszú távú csökkenő trendet. Most azonban kezd helyreállni a korábbi állapot.

A pandémia idején, amikor a kereslet és a termelés egyaránt visszaesett az autógyártásban, a lítium ára is a mélybe zuhant, körülbelül 50 ezer jüanig. Noha idővel a kereslet helyreállt, a termelési és ellátási láncok nem tudták újra felvenni a korábbi ritmust, így nagy áremelkedés kezdődött, ami a lítiumot sem kerülte el – írja az economx.hu, emlékeztetve, hogy az elektromos autók „lelkét” döntően lítium-akkumulátorok adják.

Múlt évben azonban tetőzött a folyamat, a kínálat fokozatosan megnőtt, így

mára a lítium ára is visszatért a múlt évtizedben megszokott szintekre,

ami tonnánként 166 ezer jüant, avagy 22 800 dollárt jelent. (Júniusban kétszer ekkora volt az ár, az egy évvel ezelőtti tetőzéskor viszont 600 ezer jüan volt, a mostani ár négyszerese.)

Az árcsökkenés némi meglepetést okozott a piaci szereplők körében, a Bloomberg szerint ugyanis sokan azt várták, hogy a negyedik negyedévben megnő a kereslet, mivel ilyenkor a kínai akkumulátorgyárak növelik a termelést. Viszont, ha sokan eleve áremelkedésre számítanak, előre vásárolnak az árfolyamnyereség reményében, esetleg maguk az akkumulátorgyártók hozzák előre a vásárlásaikat, így aztán a „várt” emelkedés elmaradt – olvasható.

A gazdasági lap szerint kétségtelen, hogy a kínai gazdasági problémák miatt kisebb a kereslet a világ legnagyobb elektromos autó piacán a megszokottnál, de az még mindig 37 százalékos növekedést jelentett a második negyedévben a Kínában eladott járművek számát tekintve. Mindeközben a világ egészének növekedési adata 50 százalékos jelenleg.

A Goldman Sachs elemzői arra számítanak, hogy rövid távon az esés tartós lesz, vagy viszonylag alacsony szinten stabilizálódik az ár. A Bloomberg saját becslése alapján a mostani négyszerese lesz a felhasználás az évtized végén, ami viszont nem feltétlenül jelent áremelkedést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×