eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2023. március 24-én. Mellette Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (b), Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (b2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A közép-európai országokról tett bejelentést Orbán Viktor az EU-csúcs után

A miniszterelnök azt írja Facebook-oldalán, hogy lengyel vezetéssel közösen lépnek fel az ukrán gabonadömping káros hatásaival szemben.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, Magyarország kimaradt abból az európai uniós segítségből, amit az ukrán gabona kapcsán ítéltek meg egyes országoknak.

Hat EU-tagország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Nagy István agrárminiszter korábban Brüsszelben, az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón kijelentette az ügy kapcsán, hogy az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban posztolt közvetlenül az EU-csúcs után.

„Véget ért az EU-csúcs. A közép-európai országok megállapodtak:

Mateusz Morawiecki koordinálásával közösen lépünk fel, hogy megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól”

– áll a bejegyzésben. Ebből tehát úgy tűnik, hogy bár megkapta a támogatást Lengyelország, a lengyel miniszterelnök főszerepet vállal a régió közös érdekérvényesítésében.

Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×