eur:
389.28
usd:
359.85
bux:
68105.28
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke beszédet mond a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2022. évi adományozó ünnepségén a Szomori Sportcsarnokban 2022. november 25-én. Míg 2011-ben tíztonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.
Nyitókép: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke. MTI/Bruzák Noémi

Veszélyezteti a magyarok egészségét az ukrán gabonadömping a Magosz elnöke szerint

Meg kell védeni az emberek egészségét az ukrán gabonadömping káros hatásaitól - emelte ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

Jakab István szerint a magyar társadalomnak meg kell ismernie azt a problémát, amelyet az országban rekedt ukrán gabona okoz, mert azon túl, hogy jelentősen lenyomta az árakat, az emberek egészsége is kockán forog.

Azt mondta, hogy Ukrajnában olyan növényvédőszereket alkalmaznak, amelyeket harminc éve kitiltottak az Európai Unió területéről.

A legszigorúbb ellenőrzés alá kell vetni a Magyarországon lévő készleteket, eddig a kormányhivatalok több mint nyolcszáz mintavételt végeztek - fűzte hozzá.

A Magosz elnöke hangsúlyozta, hogy közösen kell fellépni az Európai Bizottságnál, ehhez a "zöldek" csatlakozását is várják.

"Küzdjünk együtt azért, hogy minden magyar ember asztalára egészséges élelmiszer jusson, és úgy segítsük az ukránokat!" - mondta.

Hozzátette, hogy az összefogásban a magyar gazdatársadalom, az érdekképviseletek és a kamara is partnere a magyar kormánynak.

Jakab István a beszélgetésben emlékeztetett: az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosót Magyarország is megnyitotta, hogy az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és a Közel-Keletre is eljuthasson, azonban a gabona az Ukrajnával szomszédos országokban rekedt, amelyekben belső piaci zavart idézett elő.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak vajon miért nem ítélte meg az Európai Bizottság a rendkívüli támogatást - amelyet Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária is igényelt a kialakult helyzet miatt, de csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg -, úgy válaszolt: van egy biztos, aki úgy gondolja, hogy Magyarországon nem volt igazán komoly piaci probléma, nem csökkentek olyan mértékben az árak, hogy kompenzációra lenne szükség.

Jakab István kiemelte, hogy változatlanul "nyomás alá kell helyezni" az Európai Bizottságot, mert ez így nem maradhat. "A helyzetet az Európai Bizottság idézte elő", ezért ki kell fizetnie azokat a támogatásokat, amelyekkel ez a helyzet kezelhető - jelentette ki.

A Magosz elnöke a legfontosabb teendőnek nevezte, hogy az ukrán gabonát el kell szállítani az országból, mert három hónap múlva kezdődik az árpa betakarítása, és nincs szabad tárolókapacitás, ami az árakra kedvezőtlenül hathat.

Meglátása szerint ami törvényesen érkezett az országba, az egy-másfél millió tonna, azonban a schengeni övezeten keresztül is érkezett Magyarországra ukrán gabona. Utóbbi esetben a gabonát már más országokban "honosították", így Magyarországra már mint uniós áru érkezett.

Jakab István szerint fontos a szigorú ellenőrzés minden tekintetben, így meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy legyen olyan tárolótér-kataszter, amellyel nyomon követhető, hol, mennyi árut tároltak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×