eur:
384.19
usd:
353.53
bux:
68789.15
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Barley Grains in the palms of the hand forms Love
Nyitókép: Kevin Leah/Getty Images

Lehetetlen helyzetbe hozza a magyar termelőket az EU-ba ömlő ukrán gabona, a kormány reagálni fog

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége azt javasolja, hogy az Európai Unió költségén szállítsák el a hazánkban és más európai országokban felhalmozott ukrán gabonát. A GOSZ elnöke azt mondta, hogy jelenleg 1,3 millió tonna ukrán búza van csak Magyarországon, az olcsó ukrán búza miatt pedig nincs is már igény a magyar gabonára.

Az orosz–ukrán háború miatt megrekedt gabonaszállítmányok eljuttatására elsőre jó ötlet volt az Európai Unió által kezdeményezett szolidaritási folyosók kialakítása, a kezdeményezés azonban nem hozott eredményt; több európai országban, köztük Magyarországon is felhalmozódtak az ukrán gabonaszállítmányok – összegezett a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Petőházi Tamás meglátása szerint Afrikának igazából nincs is szüksége az ukrán gabonára, miután Észak- és Dél-Amerikából már ellátták őket kukoricával. Hozzátette: a csökkenő árak miatt nem is reális, hogy az ukrán gabona eljusson Afrikába.

Mindez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar gabonatermelőket – emelte ki a GOSZ-elnök. Mint ismertette, az utolsó 120 napban az Ukrajnából származó gabona mindössze 12 százaléka ért célba Afrikába, míg 40 százalék nyugat-európai országokba került, ami

hatalmas feszültséget okoz a piacon.

Ennek következtében a magyar gabonáknak az ukrán gabonákkal kellene versenyeznie. Petőházi Tamás szerint nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

A szövetségnél úgy vélik, hogy a kialakult problémát a Európai Unió rossz döntési mechanizmusa okozta, ezért úgy gondolják, hogy az uniónak is kellene ezt megoldania. Magyarán,

a felhalmozott ukrán készleteket az EU költségein kellene olyan piacokra eljuttatni, ahol nem okoznak piaci zavarokat

és nem teszik tönkre a termelőket – mondta. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének adatai szerint már 1,3 millió tonna, nem az Európai Unió előírásai szerint termesztett ukrán gabonát halmoztak fel Magyarországon.

Gulyás Gergely: téves döntés született

„Téves döntés született, válaszlépésekre van szükség” – így kommentálta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, hogy az Európai Unió kizárta Magyarországot az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatos uniós kármentesítésből. Gulyás Gergely jelezte hat ország fogalmazott meg ilyen igényt, majd végül három ország jutott pénzhez.

„Ehhez képest látjuk, hogy Magyarország milyen mértékben van hatással az árakra a dömpingszerűen érkező, olcsó ukrán gabona” – fogalmazott a tárcavezető.

Gulyás Gergely hozzátette:

az ügyről már tárgyaltak a kormányon belül, és lehetőség szerint lesznek válaszintézkedések,

különösen azután, hogy az EU egyes tagállamoknál elismeri ennek a piactorzító, negatív hatását, Magyarországon esetében viszont – noha az adatok „ordító” nyilvánvalósággal támasztják ezt alá – nem tette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×