eur:
369.21
usd:
345.41
bux:
48263.72
2023. június 5. hétfő Fatime
Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó perének ítélethirdetésén a Moszkva szomszédságában fekvő Khimkiben 2022. augusztus 4-én. Grinert öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban kábítószer-birtoklásáért. A Phoenix Mercury valamikori játékosát röviddel az ukrajnai háború előtt, február 17-én állították meg egy oroszországi repülőtéren, és nem sokkal később meg is vádolták kannabiszolaj szállításával. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást, míg végül a bírósága meghozta az ítéletet és 9 és fél évre ítélte a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót.
Nyitókép: Jevgenyija Novozsenyina

Így tért haza Brittney Griner az orosz fogságból: meg kellett szabadulnia hosszú hajától – kiszivárgott videó

Roger Carstens, az elnök túszügyekért felelős különmegbízottja szerint Brittney Grinernek nagyon fontos volt, hogy végre beszélgethessen 10 hónap oroszországi raboskodást követően.

"Amikor végre felszállhattunk az amerikai gépre, azt mondtam neki, biztosan nagyon sok mindene ment keresztül az elmúlt tíz hónapban, így foglaljon nyugodtan helyet és tegye azt, ami a leginkább segíti abban, hogy leeresszen, mi nem foguk zavarni" - idézte fel Carstens a CNN műsorában.

Griner ugyanakkor nem pihenni akart: azt mondta, 10 hónap után, amelyet orosz fogságban töltött el, orosz beszédet hallgatva, most viszont ő szeretne beszélni. Ezt követőn a személyzet minden egyes tagjának bemutatkozott, megjegyezte a nevüket, megköszönte nekik a hazautat.

"A 18 órás repülőútból nagyjából 12 órát azzal töltöttünk, hogy beszélgettünk - mindenről az égvilágon"- emlékezett vissza Carstens.

Ilyennek látta a különmegbízott Brittney Grinert

Brittney Griner "intelligens, szenvedélyes, együttérző, alázatos, érdekes, hazafias, de mindenekelőtt hiteles ember" Roger Carstens szerint, aki

egészségesnek és energikusnak tűnt az utazás során.

A különmegbízott azt mondta, Griner sejtette, hogy hazamehet aznap, de az egész akkor vált valósággá, amikor a repülőgépre felszállva ő elmondhatta neki, hogy Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter nevében hazaszállítja.

Carstens azt is elmondta, hogy Griner beszélt mindarról, amit átélt Oroszországban, de ennek részleteit a különmegbízott nem bontotta ki.

Paul Whelan kiszabadítása az új feladat

"Nagyon hálás vagyok, hogy Joe Biden elnök úr lehetőséget ad nekem erre a munkára, ami fájdalmas is egyben. Amikor az embernek lehetősége van kezet rázni valakivel, az azon ritka pillanatok egyike, amikor győzelmet ünnepelhet. De tudni kell, hogy még akkor is, amikor valakit már hazavárunk, még van tennivalónk.

Szóval, miközben kezet rázok Brittney-vel, megyünk a repülőgéphez és beszélgetünk, az agyam már Paul Whelanen jár. Mit tehetünk, hogy visszahozzuk őt? Mi a következő lépés?

Mi a stratégia? Hogyan alkalmazkodhatunk?" - erősítette meg Carstens, hogy továbbra is dolgoznak Whelan kiszabadításán. Pénteken félórás telefonbeszélgetést folytatott vele, mely során elárulta azt is, hogy ennél a cserénél esély sem volt kiszabadítására: az oroszok olyan helyzet elé állították, melyben vagy egy embert visz haza, vagy senkit sem.

"Alkalmazkodnunk kell a lehetőségekhez. De fontos, hogy tudják: folyamatos, nyílt párbeszédet folytatunk az oroszokkal. Az elnök és az én hivatalom pedig elkötelezte magát amellett, hogy Paul Whelant hazahozzuk" - zárta le mondanóját Carstens a műsorban.

Ezért vágatta le a kosaras haját

Maria Blagovolina, Griner ügyvédje szerint a kosaras

nem panaszkodott a büntetőkolónián töltött mindennapjaira.

Mivel 206 centis magassága miatt nem tudott odaülni a munkaasztalokhoz és keze is túl nagy volt ahhoz, hogy ruhavarrással foglalkozzon, az anyagok szállítását adták ki feladatául neki a CBS Sports szerint. Ez látható a fenti, a kolóniáról kiszivárgott videóban is.

Hosszú hajától ugyanakkor meg kellett szabadulnia, ugyanis nagyon hideg volt a büntetőkolónia területén, minden hajmosás után nagyon fázott, ezért vágatta rövidre haját.

Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×