eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Maia Sandu moldovai elnök mutatja az általa is aláírt EU-s csatlakozási kérelmet Chisinauban 2022. március 3-án. Moldován kívül a mai napon Georgia is hivatalosan benyújtotta tagfelvételi kérelmét az EU-ba.
Nyitókép: MTI/EPA

Újabb ország "jelentkezett" hivatalosan is az EU-ba

Maia Sandu moldovai elnök is bejelentette, hogy országa hivatalosan beadta uniós csatlakozási kérelmét.

Georgia hivatalosan benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba - közölte csütörtökön Irakli Garibasvili kormányfő.

Ugyancsak csütörtökön Maia Sandu moldovai elnök is bejelentette, hogy országa hivatalosan beadta uniós csatlakozási kérelmét. Sajtótájékoztatóján az elnök arról beszélt, hogy "bizonyos döntéseket gyorsan és határozottan kell meghozni".

Georgia és Moldova hivatalos jelentkezését az előzte meg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte: az Európai Unió gyorsított eljárásban vegye fel tagjai közé az Oroszországgal épp háborúban álló Ukrajnát. Az Európai Parlament (EP) képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben egyebek között tárgyalásokat szorgalmaznak Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról.

Bár az EP állásfoglalása nem bír kötelező erővel, a tbiliszi politikai vezetés biztatónak találta a fejleményt, és úgy döntött, kérvényezi a tagjelölti státuszt Georgia számára is. A dél-kaukázusi ország euroatlanti törekvései egyébként az alkotmányban is rögzítve vannak.

Georgia eredetileg 2024-ben tervezte benyújtani csatlakozási kérelmét. Ukrajnához hasonlóan Georgiának is társulási megállapodása van az Európai Unióval, az egyik legszegényebb európai országként számon tartott Moldovának úgyszintén, ám ezek a megállapodások

nem jelentenek garanciát

a későbbi esetleges tagfelvételre.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×