eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Szijjáró Péter

Rendkívüli bejelentés: a kormány támogatja Ukrajna EU-tagjelöltségét – videó

Magyarország pártolja a korábban nyolc ország által aláírt nyílt levélben foglaltakat – közölte Szijjártó Péter.

Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfőn közösen írt nyílt levelet Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia elnöke, amelyben kijelentették: véleményük szerint Ukrajna megérdemli, hogy a lehető leggyorsabban az Európai Unió tagja legyen. Közös kezdeményezésük szerint mielőbb tagjelölti státuszt kell kapnia Ukrajnának és mielőbb csatlakozási tárgyalásokat kell velük indítania a közösségnek.

Szijjártó Péter kedden a Facebookra feltöltött videójában bejelentette, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést.

"Sürgetjük a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre a nyolc elnök kérését, amelyet Magyarország is támogat. E döntésünkről ma tájékoztattam a lengyel és a litván külügyminisztert is. Azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést."

Hozzátette: a magyar emberek a békében érdekeltek, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét.

A miniszter az orosz-ukrán háború hatodik napján hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy Magyarország "ne sodródhasson bele ebbe a háborúba".

Magyarország azonban szolidáris Ukrajnával, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, befogadja és ellátja az Ukrajnából érkező, a háború elől menekülőket, továbbá szorgalmazza az ukránok és az oroszok között hétfőn kezdődött tárgyalásokat. "Imádkozunk, hogy ezek minél előbb folytatódjanak, és minél előbb eredményt is hozzanak" - mondta.

Hozzáfűzte: Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amely békés segítséget jelent Ukrajnának, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott, és annál kevesebb embernek kell elhagynia a hazáját.

Klaus Iohannis román államfő kedden közölte, hogy Bukarest támogatja Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia csatlakozását az Európai Unióhoz. Ugyanerről Bogdan Aurescu román külügyminiszter is nyilatkozott hétfőn egy késő esti televíziós műsorban. Emlékeztetett, hogy Románia ratifikálta elsőként a három kelet-európai ország EU-val kötött társulási szerződését és szabadkereskedelmi egyezményét.

Hétfőn az Európai Bizottság szóvivői szolgálata azt közölte, ha érkezik hivatalos tagsági kérelem, arról hosszú viták zajlanak majd a tagállamok között, tehát nem lesz gyors uniós csatlakozás – írta az Euronews.

Az Európai Parlament kedden határozatban támogathatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárással tagjelölti státuszt kapjon, ám ez nem kötelező érvényű.

Francia források hétfőn óvatosan fogalmaztak Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban.

Franciaország ugyanakkor óvatosan nyilatkozott Ukrajna esetleges európai uniós csatlakozásáról.

"Nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudunk betartani"

- fogalmazott egy elnöki forrás, felhívva a figyelmet arra a dilemmára, hogy mi fog történni, ha Oroszország elfoglalja Ukrajnát.

"Ukrajna, továbbá Moldova, a balkáni országok és Georgia számára a válasz nem feltétlenül a csatlakozás az Európai Unióhoz, amely nem eléggé felvértezett ahhoz, hogy kockázatmentesen terjeszkedjen. Fontos viszont, hogy még szolidárisabbak legyünk, és reagáljunk ezen országok vágyaira" - vélekedett a francia elnökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×