eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Hiába a kérés, Ukrajna nem lesz gyorsan EU-tag

A történelmi dokumentum és az EP-határozata ellenére hosszú viták következhetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta országa hivatalos tagfelvételi kérelmet az Európai Unióhoz.

,,Történelmi dokumentum. Az Ukrajna elnöke által Kijevben, 2022. február 28-án aláírt uniós csatlakozási kérelem” – írta az iratról készült képhez az elnök sajtófőnöke, Szergej Nikiforov.

Andrij Szibiha, az elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, hogy ezenfelül az elnök, valamint Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk házelnök közös nyilatkozatot is aláírtak. "A dokumentumok már úton vannak Brüsszelbe" - tette hozzá Szibiha.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Zelenszkij számára azért lehet fontos Ukrajna kérelmének elbírálási eljárása, hogy ez a kérdés potenciálisan felhasználható legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, mivel az Európai Unió egy olyan intézmény, amely a békén és a konfliktusok párbeszéd útján történő rendezésén alapul.

Zelenszkij korábban azt sürgette, hogy az EU azonnal, egy különleges eljárás keretében vegy fel Ukrajnát.

Hétfőn az Európai Bizottság szóvivői szolgálata azt közölte, ha érkezik hivatalos tagsági kérelem, arról hosszú viták zajlanak majd a tagállamok között, tehát nem lesz gyors uniós csatlakozás – írta az Euronews.

Eric Mamer bizottsági szóvivő azt közölte: a testület a kapott mandátum alapján kezdi meg a tárgyalásokat.

Az Európai Parlament kedden határozatban támogathatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárással tagjelölti státuszt kapjon, ám ez nem kötelező érvényű.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×