eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. november 24-én, miután a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Trump ügyvédje: a szenátusnak ehhez az eljáráshoz nincs jogköre

Bruce L. Castor Jr. szerint ostobaság és őrültség lenne az impeachment-eljárásban firtatni az elnökválasztás eredményét.

Ostobaság és őrültség lenne a Donald Trump ellen indított, szenátusban lefolytatandó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment) firtatni a 2020-as elnökválasztás eredményét - jelentette ki Bruce L. Castor Jr., a volt amerikai elnök egyik ügyvédje az eljárásban.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a jogász hangsúlyozta, hogy Trump, aki eddig választási csalásra hivatkozva vitatta a választási eredményeket, nem gyakorolt rá nyomást, hogy ezeket a kijelentéseket tegye.

Ostobaság, őrültség lenne "egy nyertes eljárásba" belekeverni a választások kérdését - fogalmazott Castor.

Ő és jogásztársa, David Schoen képviseli a volt elnököt a február 9-én kezdődő alkotmányossági vádeljáráson a szenátusban.

Trump védői szerint a szenátusnak nincs jogköre egy a hivatalából már távozott elnök esetében lefolytatni az alkotmányossági vádeljárást. Castor szerint ez lesz érvelésük sarokköve.

A képviselőház demokrata párti tagjai hétfőn azzal érveltek, hogy Trump úgy irányította híveinek tömegét a washingtoni kongresszus épületére, mint egy "töltött ágyút", és ezzel minden törvényhozó életét veszélyeztette.

A Donald Trump elleni impeachment-eljárás megindítói szerint a volt elnök gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat január 6-án, amikor a távozó republikánus elnök beszéde után több száz híve megostromolta a Capitoliumot, és a rendbontás során öten életüket vesztették.

Amennyiben a szenátus elítéli Trumpot, úgy elveszítheti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat elnökválasztáson. A szenátusban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a többségük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×