eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Az amerikai közvélemény egységesen elítéli a Capitolium elleni ostromot

Az amerikaiak túlnyomó többsége elítéli azokat a honfitársait, akik megostromolták a törvényhozás épületét, ám Donald Trump megítélése nem változott az egy évvel ezelőttihez képest.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég gyors egymásutánban két felmérést is készített arról, hogyan látják az amerikaiak a Capitolium épületének ostromát.

Ezekből az derül ki, hogy egyre nagyobb többségük ítéli el történteket, ugyanakkor Donald Trump elnök támogatottsága, illetve az a bizonyítékok nélküli hiedelem, amit ő terjeszt, nevezetesen, hogy a rovására elcsalták a 2020-as elnökválasztást, rendületlenül tartja magát – idézi a Napi.hu a tanulmányt.

A botrányos események éjszakáján az amerikaiak 70 százaléka ítélte el az ostromot, ami reggelre 83 százalékra nőtt.

Ebben nincs nagy különbség aszerint, hogy ki melyik párt szavazója. A demokrata szimpatizánsok 97, a republikánus hívek 70 százaléka van ezen a véleményen. Hasonlóan nagy arányban értenek egyet azzal, hogy

a rendbontókat le kell tartózkodni. Ezt a véleményt a válaszadók 83 százaléka osztja.

Eközben jelentősen csökkent azok aránya, akik szerint Donald Trumpnak és a republikánus politikusoknak továbbra is támadnia kellene a tavalyi elnökválasztás eredményét. A washingtoni „csata” éjszakáján az amerikaiak 34-35 százaléka értett ezzel egyet, ami 28-29 százalékra csökkent fél nap alatt. Ugyanakkor ebben megbomlik a szavazók egysége: a republikánusok támogatónak kétharmada még mindig úgy látja, hogy helyénvaló vitatni a szavazás eredményét.

Csak

a megkérdezettek 17 százaléka ért egyet azzal, hogy ez a fajta rendbontás szükséges ahhoz, hogy megvédjék Amerikát.

Az éjszaka közepén még 31 százalékos volt ennek a nézetnek a támogatottsága.

Ami sziklaszilárdnak tűnik, az az elnök megítélése. A roham után az amerikaiak fele (51 százaléka) véli úgy, hogy Trumpot, mivel felbujtotta a támogatóit, hogy induljanak csatába, azonnal el kell távolítani a hatalomból (impeachment). Ez pontosan akkora arány, amekkorát a közvélemény-kutatók az ellene 2020 januárjában indított – végül sikertelen – alkotmányos felelősségre vonási eljárás idején mértek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×