INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

donald trump

eljárás

pénzügy

vállalkozás

joe biden

capitolium

kongresszus

washington

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatói tüntetnek a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án, amikor a kongresszus összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.

Elemző: valószínűleg nem lesz eljárás Donald Trump ellen a washingtoni események miatt

InfoRádió

Bár többen felvetették, hogy Donald Trump hazaárulást követett el, demokrata képviselők pedig az azonnali elmozdítását követelték a Kongresszus elleni támadásban játszott szerepe miatt, Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint kevés az esély, hogy jogi eljárás induljon a leköszönő amerikai elnök ellen.

Nem elképzelhetetlen, de nagyon nehéz bizonyítani, hogy Donald Trump arra hívta volna fel a támogatóit a Fehér Ház előtti megmozduláson elmondott beszédében, hogy a Washingtonban a Capitoliumnál látott cselekményeket kövessék el. "A közvetlen kapcsolat bizonyítása nehézkes, ezért nem túl valószínű, hogy ezt bíróság meg tudná ítélni" – mondta Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője az InfoRádióban.

Hozzátette, bár a tüntető tömeg előtt mondott beszéd értelmezhető felbujtásként vagy uszításként is, attól az még nem megdönthetetlen bizonyíték. Ráadásul amíg még elnök, a Kongresszusnak kellene Trumpot elítélnie, ami elég valószínűtlen. Amikor pedig már nem lesz elnök, akkor a Joe Biden által kinevezett tisztviselőknek kellene elindítaniuk az eljárást, ám a demokrata politikus előző napi szavai egyértelműen a megbékélésre irányulnak és úgy tűnik, nem szeretne agresszívan fellépni, rögtön mindent eltörölni, amit Trump csinált.

Egyes demokraták felvetették, hogy azonnal el kellene mozdítani a jelenlegi elnököt a pozíciójából, valamint ismét el kellene indítani ellene az impeachment eljárást. Ezzel kapcsolatban Rajnai Gergely megjegyezte: a demokrata párton belül is a legbaloldalibb képviselők tettek ilyen kijelentéseket, és még ha a demokrata többségű alsóház az eljárás kezdeményezését el is fogadná, a republikánus többségű szenátusnak kellene Trumpot elítélnie, ami már az előző eljárásnál sem ment.

A nagyobb probléma az, jegyezte meg az elemző, hogy "a pletykák szerint Trump nem viselte jól, hogy nem sikerült megakadályozni a választási eredmények megszámlálását, és állítólag rossz állapotban van, ezért nem is nyilatkozik a washingtoni események megtörténte óta.

Ha viszont esetleg további lépéseket tesz azért, hogy megakadályozza Joe Biden beiktatását, akkor talán rákényszerülnek a hatóságok vagy a politikusok, hogy ellene foglaljanak állást. Ám most erre nem látok túl nagy esélyt."

Miután az elnök leköszön, több nehézséget okozó ügy is felmerülhet a cégeinél, és bár szerepel köztük pénzügyi bűncselekmény, ukrán zsarolás és hallatási pénz gyanúja is, a legnagyobb problémát Rajnai Gergely szerint a pénzügyi nehézségek fogják majd okozni. Trumpnak ugyanis rengeteg olyan tartozása van, amit a következő egy-két évben kell kifizetnie, miközben elég nehéz pénzügyi helyzetben van. Az említett ügyek többsége mindazonáltal elsősorban politikailag ítélhető el, jogilag sokkal nehezebben, ráadásul egyik politikai erőnek sem célja, hogy újra Donald Trumpot helyezze a középpontba egy nagy nyilvánosságot kapó eljárással.

Nyitókép: MTI/AP/John Minchillo

Kapcsolódó hang

Jogi eljárások Trump ellen? - Rajnai Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018