INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

washington

capitolium

amerikai elnökválasztás

donald trump

joe biden

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.

Káosz és erőszak Washingtonban, négy óráig tartott az ostrom

Donald Trump távozó amerikai elnök hívei este betörtek az amerikai Kongresszus épületébe, és megzavarták a választási eredmény jóváhagyását. A káoszban a rendőrök lelőttek egy Trump-párti tüntetőt.

Erőszak, káosz és kínos órák Amerikának - szerdán az amerikai Kongresszus mindkét háza Joe Biden elnökválasztási győzelmének szentesítésére készült, az eredményt az utolsó pillanatig vitató Donald Trump elnök hívei azonban másképp gondolták.

Azt követően, hogy az elnök a Fehér Ház előtti gyűlésen arra sürgette követőit, hogy menjenek a Capitoliumhoz, és arról beszélt, hogy “csak úgy lehet visszavenni az országot, ha erős marad az ember”, az amerikai zászlókat lengető tiltakozók a rendőröket legyűrve behatoltak a törvényhozás épületébe. Volt, aki kötélen mászott fel, volt, aki a falhoz támasztott kordont használta létrának. A tiltakozók azt mondták: nem ezt tervezték, de látták, hogy gyenge volt a biztonsági gyűrű, így megindultak.

A roham nyomán egy időre kimenekítették a képviselőket és lezárták a komplexumot, miközben az egyik tiltakozó felült a pulpitusra.

Az egyik felvételen azt látni, amint a biztonságiak pisztolyt szegeznek egy ajtóra, amit a tiltakozók megpróbálnak betörni.

Washington, 2021. január 6.
Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött, mert Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megpróbál betörni az ülésterembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
MTI/AP/J. Scott Applewhite
Capitoliumi rendőrök fegyverrel a kezükben állnak egy elbarikádozott ajtó mögött, mert Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megpróbál betörni az ülésterembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét. MTI/AP/J. Scott Applewhite

A káosz során egy rendőr az erőszakos behatolás közben mellbe lőtt egy Trump-párti nőt, aki később belehalt sérüléseibe. A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

Közben Trump két lojális híve, Mitch McConnell szenátusi elnök és Mike Pence alelnök is szembefordult vele, és arról beszéltek, hogy aláásná az amerikai demokráciát a választási eredmény megkérdőjelezése, vagy az, hogy szelektíven adják össze az elektori szavazatokat, amelyek alapján hagyományosan megnevezik az elnökválasztás győztesét.

Megszólalt Joe Biden megválasztott elnök is, aki arra sürgette Trump elnököt, hogy intézzen tévébeszédet a híveihez és követelje “az ostrom befejezését”. Ez nem tiltakozás, ez lázadás - tette hozzá.

Trump percekkel később ki is állt a kamerák elé és valóban arra szólította fel híveit, hogy menjenek haza. Viszont nem ítélte el a történteket. Twitter-videóját, sőt fiókját is blokkolta a portál és a Facebook is ideiglenesen felfüggesztette.

“Ez egy elcsalt választás volt. De nem játszhatunk ezeknek az embereknek a kezére. Béke kell, menjetek haza! Szeretünk benneteket, nagyon különlegesek vagytok”.

A rendőröknek három órájába telt, mire kiszorították a behatolókat az épületből, később a Nemzeti Gárda és a biztonságiak támogatásával, fénygránátokkal kezdték visszaszorítani a tömeget a Capitolium lépcsőjétől, Washingtonban pedig kijárási tilalmat vezettek be este 6-tól reggel 6-ig.

Helyi idő szerint este nyolckor a képviselők és szenátorok visszatértek, miután biztonságosnak nyilvánították az épületet. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. "Teljesíteni fogjuk célunkat" - fogalmazott.

A szavazatszámlálásért felelős Mike Pence alelnök – aki eddig tűzön-vizen át követte Trumpot – azt mondta: “a káoszkeltők nem győztek, térjünk vissza a munkához!”

Több Trump-hívő törvényhozó azt mondta, hogy az események hatására megváltoztatta a véleményét és nem akadályozza a Biden-győzelem megerősítését.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018