eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Emberek fedezékbe vonulnak a képviselőházi ülésterem galériáján, mert Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megpróbál betörni a terembe 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Európában mintha egység volna a washingtoni történtek megítélésében

Londontól Varsóig igen hasonló a tónus, de még Teherán sem tud nagyon mást mondani, mint amit látott.

Több európai vezető elítélte csütörtökön az előző napi washingtoni erőszakos tüntetéseket.

Emmanuel Macron francia államfő hangsúlyozta: nem szabad engedni azok erőszakának, akik megkérdőjelezik a demokráciát. A brit belügyminiszter szerint közvetlenül Donald Trump amerikai elnök kijelentései vezettek a szövetségi törvényhozás washingtoni épületénél lezajlott erőszakos megmozdulásokhoz.

Donald Trump támogatói közül szerdán többen betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen hivatalosan is véglegesítették volna a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét az elnökválasztáson. Végül még csütörtökön hitelesítették Joe Biden elnökválasztási győzelmét.

A francia elnök a közösségi oldalakon csütörtökön megjelent felvételen ítélte el a Trump-párti tüntetők előző napi behatolását az amerikai törvényhozás épületébe.

"Amikor a világ egyik legrégebbi demokráciájában egy leköszönő elnök hívei fegyverekkel kérdőjelezik meg egy választás törvényes eredményeit, egy egyetemes gondolaton ütnek rést" - fogalmazott. "Az ami Washingtonban történt, egyértelműen nem amerikai" - tette hozzá angolul az Elysée-palotában rögzített ünnepélyes beszédében.

"Évszázadok óta az emberi méltóságot, a békét, a mások tiszteletét, a szabadság mindenek feletti elismerését választjuk, és most ez került veszélybe a demokráciáinkban" - hangsúlyozta Emmanuel Macron.

"Szeretném jelezni, hogy bízom az amerikai demokrácia erejében. Szeretném jelezni barátságomat az amerikai nép és demokrácia iránt. Szeretném jelezni a közös küzdelmünket annak érdekében, hogy a demokráciáink erősebben kerüljenek ki abból a helyzetből, amelyet most élünk át" - mondta az elnök.

A brit belügyminiszter szerint közvetlenül Donald Trump amerikai elnök kijelentései vezettek a szövetségi törvényhozás washingtoni épületénél lezajlott erőszakos megmozdulásokhoz.

Priti Patel a BBC közszolgálati televízió csütörtöki hírműsorában kijelentette: Trumpnak előző nap számos olyan nyilatkozata volt, amelyek erőszakcselekményeket szítottak, az elnök semmit nem tett ugyanakkor a feszültség csitításért.

Patel szerint teljesen elfogadhatatlan, ami szerdán Washingtonban történt, az Egyesült Államoknak azonban tovább kell lépnie és rendezetten le kell bonyolítani a kormányzati teendők átadását Joe Biden megválasztott elnöknek és stábjának.

Előzőleg Boris Johnson brit miniszterelnök is "szégyenteljesnek" nevezte az amerikai fővárosban történteket, Dominic Raab külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy semmi sem igazolhatja a törvényes hatalomátadási folyamat megzavarását célzó erőszakos kísérleteket.

A brit kormány részéről azonban elsőként Priti Patel belügyminiszter nevezte közvetlenül Donald Trump távozó amerikai elnököt az erőszakos megmozdulások felelősének.

Az amerikai elnök többet tehetett volna és tennie is kellett volna a kialakult helyzet enyhítéséért, és "teljes mértékben helytelen", hogy ezt elmulasztotta - fogalmazott a brit belügyminiszter.

Hiszek az amerikai intézmények és a demokrácia erejében, a hatalom békés átadása ezek lényegéhez tartozik - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében-

Az uniós bizottság elnöke üzenetében leszögezte: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást.

"Várom, hogy együtt dolgozhassak vele, mint az Egyesült Államok következő elnökével" - fogalmazott von der Leyen.

Joe Biden megválasztásának hitelesítése az amerikai kongresszusban az amerikai demokrácia stabilitásáról tanúskodik, valamint arról, hogy a demokratikus váltás nem az agresszív utcai tüntetések révén történik - olvasható a lengyel államfői hivatal csütörtöki állásfoglalásában.

A lengyel államfő külpolitikai ügyeiért felelős miniszteri rangú tisztségviselő, Krzysztof Szczerski által jegyzett nyilatkozatot azt követően tették közzé, hogy az amerikai kongresszus csütörtökön hitelesítette Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét.

Andrzej Duda lengyel elnök többször is aláhúzta, hogy Lengyelországot és az Egyesült Államokat (...) a szabadság és a demokrácia közösen vallott értékein alapuló stratégiai partnerség köti össze - idézi fel a dokumentum.

A választás hitelesítése "az amerikai demokrácia stabilitását bizonyítja", és megerősíti azt az elvet, hogy "a demokratikus változás a szavazóurnáknál, nem pedig az agresszív utcai tüntetések során történik" - utal a nyilatkozat a szerdai washingtoni zavargásokra.

Az osztrák politikusok - mind a kormánykoalíció, mind az ellenzék részéről - egyöntetűen elítélték az Egyesült Államokban történteket. Sebastian Kurz kancellárt "sokkolták" a washingtoni események. Ez elfogadhatatlan egy demokráciában - fogalmazott Kurz Twitter-üzenetében.

Alexander van der Bellen államfő pedig hangsúlyozta: Egy demokrácia alapja a szabad választások eredményének elismerése, és a hatalom békés átadásának biztosítása.

Az Egyesült Államok kongresszusát sújtó erőszak Donald Trump amerikai elnök négyéves hivatali ideje alatt felgyülemlett cselekedeteinek a következménye - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön az állami televíziónak nyilatkozva.

Az Egyesült Államokban zajló történések mutatják azt a jelentős kárt, amelyet Trump okozott e nagyszerű ország imázsának - mondta Róháni. Hozzátette, hogy a demokrácia meggyengült, és a populizmus kapott erőre Trump elnöksége alatt.

Az iráni vezető úgy fogalmazott, hogy a világ hamarosan megszabadul az "analfabéta" elnöktől. Mint mondta, nagy reményeket fűz Joe Biden leendő elnök kormányzatához.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×