eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Twitter/Igor Bobic

Trump-hívek betörtek a Capitoliumba, a polgármester kijárási tilalmat rendelt el

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Számos tüntető behatolt a Capitoliumba, az épületet kiürítették. Mozgósították a nemzeti gárdát. Legalább 13 embert letartóztattak. Egy nőt mellkason lőttek, elhunyt.

Trump hívei előtt ismét az általa többször hangoztatott, széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

"Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget" - hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. "Megállítjuk a lopást" - jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva.

Az amerikai elnök állítása szerint százezrek vettek részt a "Mentsd meg Amerikát" nevű megmozduláson. A tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen a várakozások szerint megerősítették volna Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét.

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök "gyengéknek" nevezte a republikánus képviselőket. "Ha Mike Pence helyesen jár el, megnyerjük a választásokat" - mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. "Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak" - tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette:

nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

A hivatalban lévő alelnök elnökölt a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

Zár alatt a kiürített Capitolium

A tüntetők egy része mindezen események után behatolt a Capitolium épületébe, áttörve az épületet körbevevő kordont. Eljutottak az ülésteremig - az ülést felfüggesztették, a képviselőket és Mike Pence alelnököt kimenekítették, az épületet lezárták - írta a CNN. Azt írták, a Capitolium egyik oldalát elfoglalták a tüntetők, az ABC News pedig úgy értesült, hogy nemcsak a földszintre, hanem az épület emeletére is eljutottak a Trump-hívek.

A Huffington Post tudósítója azt írta, a tüntetők a harmadik emeletre is feljutottak, valamint hogy egy ember a Szenátus elnökének székéből üvöltözött. Egy videóján az is látszik, amint egy takarítóállványról az épület ablakain dörömbölnek zászlós tüntetők.

Washington, 2021. január 6.
A republikánus párti oldal a Capitoliumban 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
MTI/AP pool/J. Scott Applewhite
A republikánus párti oldal a Capitoliumban 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP pool/J. Scott Applewhite

A televíziók értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be az erőszakot alkalmazó, az elnököt támogató több száz tüntető ellen, és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. Volt, hogy a fegyvereiket is a dörömbölő tüntetőkre fogták.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere - közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.

Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés "Amerikától idegen", "azonnal véget kell neki vetni" - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Az üléseket közvetítő C-Span felvételeket mutatott könnygáz használatáról a képviselőház üléstermében. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A rendőrség is megerősítette, hogy meglőttek egy nőt a Capitoliumban. A hírek szerint a mellkasán találták el, az állapota kritikusvolt, kórházba szállították. Később érkezett a hír, hogy meghalt. Részletek és videók itt. Az ügyben vizsgálat indult. Több rendfenntartó is megsérült az összetűzésekben, legalább egyiküket kórházba kellett vinni a hírek szerint.

Időközben Robert Contee rendőrfőnök közölte: felszólították a tüntetőket az épület elhagyására, aki nem így tesz, azt letartóztathatják. Helyi tudósítók szerint az épület előtti tömeg nem zavartatja magát sem Trump videóüzenetétől, sem a közeledő kijárási tilalomtól.

A CNN tudósítása szerint egyébként mielőtt a kongresszus ülését félbeszakították volna, mindössze két állam, Alabama és Alaszka 9 és 3 elektori szavazatát hitelesítette – mindegyik Trumpra vonatkozó voks volt.

A biztonsági erők időközben megkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület közeléből.

A washingtoni rendőrfönök, Robert Contee a CNN tudósítása szerint bejelentette, hogy legalább 13 embert letartóztattak, egyikük sem volt washingtoni.

A hírtévé azt is írta, a személyzetnek sikerült eltávolítania a választási szavazólapokat, mire a rendbontók bejutottak a szenátusba.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a CNN beszámolója szerint mindezek után bejelentette, hogy a több órás kényszerszünet után a kongresszus folytatja a munkáját. Az épületet a hatóságok biztonságosnak nyilvánították.

Mindeközben Georgiában

Az államban még számolják a szenátorválasztásra érkező szavazatokat (levélszavazatok is vannak, péntekig számolnak). A jelenlegi állás szerint, bár az eredmény meglehetősen szoros, de a két demokrata jelölt áll győzelemre, amivel a pártnak a többsége lesz az új Szenátusban.

A georgiai állami törvényhozás épülete előtt fegyveresek jelentek meg. A választás lebonyolításáért felelős Brad Raffensbergert és stábját kimenekítették.

Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. "Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani" - mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, "hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×