eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Judit: minden a német elnökség kezében van

A jogállamiságot a jogállam megsértésével akarják védeni – mondta az igazságügyi miniszter az uniós források jogállamisági feltételekhez kötéséről az InfoRádiónak. Varga Judit szerint a magyar kormánynak nem volt más választása, mint megvétózni az uniós költségvetést.

Hétfőn Magyarország és Lengyelország vétója miatt az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról sem született döntés.

Varga Judit az InfoRádiónak adott interjúban felidézte, Magyarország mindig őszintén és egyenesen elmondta, hogy soha nem fogja elfogadni azt, hogy az uniós pénzeket különböző ideológiai, politikai feltételekhez kössék.

„Amiről az Európai Parlament és a német elnökség tárgyalódelegációja november 5-én megállapodott, az nemcsak szembe megy ennek a magyar állításnak, hanem annak a politikai alkunak is, amiről nyáron az állam- és kormányfők megállapodtak. Akkor kimondták, hogy nem lesz ideológiai feltételekhez kötve az uniós büdzséből való kifizetés. Ráadásul arról is megállapodtak, hogy csomagelvben fognak tárgyalni, vagyis addig semmiről sincs megállapodás, amíg mindenről nincs megállapodás” – mondta az igazságügyi miniszter.

Kiemelte:

az már csak hab a tortán, hogy a rendelet az unió szerződésében foglaltakba is ütközik,

mert az alapértékek elvének megsértésére a 7-es cikkelytől eltérő eljárást vezet be, úgy, hogy erre a legmagasabb szintű szerződéses garancia, az egyhangúság volt biztosítva. Ezt viszont megkerülték, megsértették, és hasonló elvi jellegű szankcionálási mechanizmust próbálnak minősített többséggel, a tiltakozó államok megkerülésével áterőltetni. Vagyis a jogállamiságot a jog megsértésével próbálják egyesek védeni – tette hozzá.

Varga Judit szerint most minden a német elnökség kezében van.

„Németország akkora súlyú ország, amely egy ilyen helyzetben a problémára megoldást tud javasolni. Nem a mi feladatunk, nem a mi felelősségünk, hogy ilyenkor megoldási javaslatokkal éljünk” – hangsúlyozta.

A tárcavezető közölte, hogy

hétfőn nem formális vétózás, hanem a politikai jóváhagyás megtagadása történt.

Kifejtette: Magyarország, szolidaritását mutatva, a nyáron belement a nagy történelmi mentőcsomag elfogadásába, de egyértelművé vált, hogy ezt nem lehet ideológiai feltételekhez kötni. A csomagból kivették az ideológiai fegyvert, amit próbálnak minősített többséggel áterőltetni az Unióban. Varga Judit szerint ez olyan helyzetbe hozza az ez ellen a kezdetektől fogva küzdő államokat, ami nem hagy más utat, mint hogy az egész csomagot blokkolja a magyar és a lengyel vezetés.

„Akik ilyen helyzetbe lavírozták az EU-t, akik felelőtlenül, a Covid-válság közepén ideológiai vitákat erőltetnek, megkerülve a szerződéseket, felrúgva a lojális együttműködés elvét és a csomagelvet, megkerülve a júliusi megállapodást, egy ilyen zsarolást építenek be, ott nincs más választás, mint a vétó” – emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy még sok idő van hátra, hiszen "politikai nem" hangzott el hétfőn, de a jogszabályokról még formális döntéshozatal nincs.

„Ez olyan helyzet, amiben még sosem volt Európa”

– hangsúlyozta.

Megemlítette: nyíltan Lengyelország vállalta fel a vétót, és meglátása szerint más országok vezetői talán csak sötét szobák magányában vallják be maguknak, valójában milyen állásponton vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×