eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György
Prága, 2018. október 6. Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Fellélegezhet Andrej Babis, leállították az ellene folyó büntetőeljárást

Leállította az Andrej Babis cseh kormányfő elleni büntetőeljárást a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében a cseh főügyész – jelentette a Deník N cseh hírportál két jól értesült forrásra hivatkozva. Babišt és további öt személyt az európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsította a rendőrség, és áprilisban vádemelést javasolt az ügyben.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy hónapok óta fejtörést okoz Andrej Babis cseh miniszterelnöknek. A rendőrség azzal gyanúsítja őt, hogy kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Az Európai Bizottság már júniusban azt mondta, ha bebizonyosodnának a könyvvizsgálói jelentésben foglaltak, Csehországnak mintegy 20 millió eurót kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. Azt a pénzt, amelyet korábban a kormányfő tulajdonában lévő vállalatok kaptak.

Elmarasztaló ítélet esetén akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható a vádlottakra. A Deník N hírportál hétfő reggel viszont azt közölte, hogy Jaroslav Saroch főügyész a Babis családtagjai és munkatársai elleni eljárást is leállította. A portál azonban úgy tudja:

nem biztos, hogy a döntés végleges, mert az ügy most a prágai főügyészség elé kerül, amely még felülvizsgálhatja.

Ales Cimbala, a prágai főügyészség szóvivője közölte: a döntés tényét meg tudja erősíteni, de a tartalmáról a hatályos szabályok szerint még nem tájékoztathat. Rámutatott: mintegy 20 ezer oldalas aktáról van szó, amelyet a főügyészségnek most újra át kell vizsgálnia, a végleges döntést közölni kell az érintettekkel, és csak ezután lehet tájékoztatni a nyilvánosságot.

Andrej Babis távozását az utca már többször követelte. Prágában a nyár elején előbb a Vencel téren, majd pár héttel később a Letnán is a rendszerváltás óta nem látott közel 200 ezres tömeg gyűlt össze, hogy lemondásra bírják a miniszterelnököt – mindhiába. A cseh ellenzéki pártok is kezdeményezték a menesztését, próbálkozásuk ugyancsak kudarcba fulladt.

A cseh politikai pártok most visszafogottan reagáltak a hétfőn bejelentett döntésre. „Miután az ügyészség megváltoztatta álláspontját, hiszen tavasszal még csalásról és vádemelésről beszélt, azt szeretnénk megtudni, hogy ezt mivel tudja megindokolni” – mondta Vít Rakusan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek pártjának elnöke.

A cseh miniszterelnök a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel.

Babis úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

Többször is úgy nyilatkozott, hogy a kormány megbuktatása megbénítaná Csehországot, amely soha nem volt olyan jó állapotban, mint most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×