eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh kormányfő keményebb hangra vált Brüsszellel szemben

Felújítják az Andrej Babiš kormányfővel szembeni összeférhetetlenségi vizsgálatot, az érintett a cseh ellenzék áskálódásáról beszél.

A Cseh Köztársaság belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Andrej Babiš cseh miniszterelnök az Európai Parlamentet, miután a brüsszeli képviselők megszavazták a Babiš elenni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitását.

Andrej Babiš határozottan visszautasította Brüsszel állásfoglalását, melyet pénteken késő este fogadott el az Európai Parlament. A 664 jelen lévő képviselő közül 510-en támogatták a határozatot, amely szerint

összeférhetetlenség van a cseh kormányfő politikai szerepvállalása és vállalkozói tevékenysége között.

Babiš szerint saját honfitársai akarják őt ellehetetleníteni. Azt állítja ugyanis, hogy az őt elmarasztaló határozat mögött az Európai Parlament néhány cseh képviselőjét kell keresni, akik minden igyekezetükkel azon vannak, hogy rossz fényben tüntessék fel őt és Csehországot.

A parlament weboldalán közölt beszámoló szerint sajnálatos, hogy a cseh miniszterelnök aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában azzal egyidejűleg, hogy a hírek szerint az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz. Ez az a cég, amely az egyik legtöbb uniós forráshoz jutott Csehországban. A cseh miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségi ügye jelenleg hivatalos uniós vizsgálat tárgyát képezi. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy akiről bebizonyosodik, hogy üzleti érdekei összeférhetetlenek a kormányzat legmagasabb szintjén betöltött pozíciójával, annak meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget. Csehországban Babiš politikájának ellenzői ezt a kormányfő lemondásával tudnák elképzelni.

A brüsszeli padsorokban helyet foglaló huszonegy cseh képviselő közül tizenketten támogatták az elfogadott határozatot.

Heten szavaztak ellene, ketten pedig tartózkodtak.

„Nem fűzök sok kommentárt a határozathoz. Mindenki tudja, hogy a cseh ellenzék európai parlamenti képviselői állnak mögötte, akik a belföldi politikai harcokat átvitték az európai színtérre, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Brüsszelben megkárosítsák Csehországot” – áll Babiš nyilatkozatában.

A cseh kormányfő szerint az Európai Parlament olyan ügyben foglalt állást, amelynek részleteit nem ismeri, és bizonyítékok nélkül igyekszik befolyásolni egy büntetőeljárást. Babiš úgy véli, a „Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitása” című határozat célja, hogy befolyásolja a könyvvizsgálói folyamatok eredményét az Európai Unióban.

„Szerintem ezt a cseh igazságszolgáltatási rendszerre kifejtett politikai és médianyomás, illetve a cseh belügyekbe való beavatkozás bizonyítékának lehet tekinteni” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×