INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

andrej babis

cseh

összeférhetetlenség

eljárás

Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.

A cseh kormányfő keményebb hangra vált Brüsszellel szemben

Felújítják az Andrej Babiš kormányfővel szembeni összeférhetetlenségi vizsgálatot, az érintett a cseh ellenzék áskálódásáról beszél.

A Cseh Köztársaság belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Andrej Babiš cseh miniszterelnök az Európai Parlamentet, miután a brüsszeli képviselők megszavazták a Babiš elenni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitását.

Andrej Babiš határozottan visszautasította Brüsszel állásfoglalását, melyet pénteken késő este fogadott el az Európai Parlament. A 664 jelen lévő képviselő közül 510-en támogatták a határozatot, amely szerint

összeférhetetlenség van a cseh kormányfő politikai szerepvállalása és vállalkozói tevékenysége között.

Babiš szerint saját honfitársai akarják őt ellehetetleníteni. Azt állítja ugyanis, hogy az őt elmarasztaló határozat mögött az Európai Parlament néhány cseh képviselőjét kell keresni, akik minden igyekezetükkel azon vannak, hogy rossz fényben tüntessék fel őt és Csehországot.

A parlament weboldalán közölt beszámoló szerint sajnálatos, hogy a cseh miniszterelnök aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában azzal egyidejűleg, hogy a hírek szerint az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz. Ez az a cég, amely az egyik legtöbb uniós forráshoz jutott Csehországban. A cseh miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségi ügye jelenleg hivatalos uniós vizsgálat tárgyát képezi. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy akiről bebizonyosodik, hogy üzleti érdekei összeférhetetlenek a kormányzat legmagasabb szintjén betöltött pozíciójával, annak meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget. Csehországban Babiš politikájának ellenzői ezt a kormányfő lemondásával tudnák elképzelni.

A brüsszeli padsorokban helyet foglaló huszonegy cseh képviselő közül tizenketten támogatták az elfogadott határozatot.

Heten szavaztak ellene, ketten pedig tartózkodtak.

„Nem fűzök sok kommentárt a határozathoz. Mindenki tudja, hogy a cseh ellenzék európai parlamenti képviselői állnak mögötte, akik a belföldi politikai harcokat átvitték az európai színtérre, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Brüsszelben megkárosítsák Csehországot” – áll Babiš nyilatkozatában.

A cseh kormányfő szerint az Európai Parlament olyan ügyben foglalt állást, amelynek részleteit nem ismeri, és bizonyítékok nélkül igyekszik befolyásolni egy büntetőeljárást. Babiš úgy véli, a „Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitása” című határozat célja, hogy befolyásolja a könyvvizsgálói folyamatok eredményét az Európai Unióban.

„Szerintem ezt a cseh igazságszolgáltatási rendszerre kifejtett politikai és médianyomás, illetve a cseh belügyekbe való beavatkozás bizonyítékának lehet tekinteni” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018