INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

biztos

ursula von der leyen

trócsányi lászló

románia

pászkán zsolt

dan nica

siegfried muresan

várhelyi olivér

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének.

Szédítő biztoskeringő zajlik az unióban

Infostart / InfoRádió

Ursula von der Leyen dolga igen nehéz a kormányválságban vergődő románokkal, keleti szomszédunk jelölése ráadásul a magyar Várhelyi Olivér portfólióját is befolyásolhatja. A megbuktatott francia jelölt ügye mögött többen uniós szintű bosszút sejtenek.

Mint az Infostart is beszámolt róla, a bukaresti parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott a román kormány, a 244 leadott voksból 238 támogatta a kormány távozását. Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök ügyvezetőként folytatja az új kormány megalakulásáig.

A bizalmatlansági indítvány mögött, mint Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa az InfoRádióban elmondta, "európai számolgatások" is zajlanak a közelgő államfőválasztás miatti taktikázás mellett.

"A román kormány a jelen pillanatig két javaslatot tett az uniós biztosjelöltséggel kapcsolatban, és eddig egyik sem nyerte el az Európai Bizottság kijelölt elnökének, illetve az Európai Parlament egy-egy bizottságának a tetszését.

Kérdés, hogy ebben az ex-lex állapotban, vagyis amikor nincs teljes értékű kormányfő és valódi kabinet Bukarestben, ilyen körülmények között ki tud javaslatot tenni és milyen felhatalmazásal. Ez nehezíti Ursula von der Leyen helyzetét is" - részletezte Pászkán Zsolt.

A szakértő egyes hírekre támaszkodva elmondta, a román jelölésen akár a magyar biztos elfogadása is múlhat az EU-ban; nem mindegy, nő vagy férfi, szociáldemokrata vagy néppárti jelölttel jelentkezik Bukarest.

"A folyamat a magyar fél számára hátrányos lesz,

hiszen a mozgásterét jelentősen behatárolja a román bizonytalanság. Meglátjuk, hogy szétválasztják-e az eddig együtt mozgatott jelöléseket, vagy úgy veszik, hogy Románia egy fél évre kiesik ebből a folyamatból, és akkor teljesen más irányt vesz az EU-s folyamat egésze is" - tette hozzá Pászkán Zsolt.

Vége az eredeti menetrendnek

Időközben 82 szavazatal a 29 ellenében (és egy tartózkodás mellett) az EP illetékes szakbizottsága nem támogatta Sylvie Goulard francia biztosjelöltet.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője a történteket összegezve az InfoRádióban kijelentette: ezzel már borítékolható, hogy vége az eredetileg tervezett, az Európai Bizottság összeállítására vonatkozó menetrendnek. A parlament így biztos nem tudja lezárni október 17-én a procedúrát, és 23-án a plenáris ülés nem fog tudni szavazni. Az ilyen késések nem ritkák, idézte fel a szakértő, megemlítve a két, határidún túl megalakuló Barroso-bizottság esetét.

Az esetleges portfoliócserékkel kapcsolatban Gyévai Zoltán elmondta: úgy tűnik, a román és a magyar biztosi jelölt ügyét Ursula von der Leyen összekapcsolta egymással - most az a kérdés, hogy a francia kártyát is bekeveri-e ezek mellé. Gyévai Zoltán szerint nem ez fog történni, hanem a franciáktól egy fajsúlyos jelölést vár majd az EB megbízott elnöke.

Az is fontos szempont még, tette hozzá a szakértő, hogy két női jelölt bukott el a szavazásokon, márpedig Ursula von der Leyen kiemelt figyelmet fordít a nők jelenlétére az új Európai Bizottságban. Ez szűkíti a mozgásteret a biztosok jelölésével kapcsolatban is.

Vélemények

A Bruxinfo cikke szerint az elbukott francia jelölt, Goulard pártcsaládja, a liberálisok a másik két középpárt revansáról, vagyis néppárti-szocialista bosszúról beszélnek, amiért a múlt héten például Trócsányi Lászlót (Európai Néppárt) jelöltként megbuktatták. Más vélemények szerint ez egy francia-uniós "mérkőzés", miután Emmanuel Macron francia elnök "lenyomta az unió torkán" saját jelöltjét, Ursula von der Leyent bizottsági elnökjelöltként.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a román, a francia és a magyar kormánynak kell másvalakit küldeni, mint eredetileg, de a magyar Várhelyi Olivér neve mellett már a román Dan Nica neve is ismert egy ideje, Utóbbiról mégis úgy tudni, nem volt tőle elragadtatva az EB-elnöki poszt várományosa, ráadásul állítólagos etikai problémák is felmerülnek vele kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint a román ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt Siegfried Muresan EP-képviselőt, a néppárti frakció egyik alelnökét készül román biztosjelöltté tenni, ez azonban még egyáltalán nem biztos.

Az még mindig bizonytalan, hogy Ursula von der Leyen hogyan osztja meg a portfóliókat (közlekedés, illetve bővítés- és szomszédságpolitika) a magyar és a román jelölt között, és sor kerül-e portfoliócserére.

Nyitókép: Jean-Francois Badias

Kapcsolódó hang

Megbukott a román kormány - Pászkán Zsolt elemző
 
Gyévai Zoltánt, a Bruxinfo főszerkesztője a biztosokról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018