eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Légtérzárlatok, reptérbezárások Európában

Légi forgalmi korlátozásokat vezettek be vasárnap Európa számos körzetében az újabb izlandi vulkáni hamufelhő miatt. A Bécs melletti schwechati repülőtéren előreláthatóan hétfőn nulla órától hajnali öt óráig szünetel majd a forgalom. Elrendelték a müncheni és a stuttgarti repülőtér teljes zárlatát. Részben lezárták Horvátország légterét, illetve bezárt a spliti és a zárai repülőtér.

Az Austro Control tájékoztatása szerint vasárnap délután és a hétfő hajnali órák között meghatározott körzetekben lezárják az osztrák légtér alsó részét - jelentette Pálfy Katalin, az MTI bécsi tudósítója. A Bécs melletti schwechati repülőtéren előreláthatóan hétfőn nulla órától hajnali öt óráig szünetel majd a forgalom. Innsbruckban vasárnap délután fél négy és este tíz óra, Salzburgban ugyanaznap délután öt és másnap hajnali négy, Linzben vasárnap este nyolc és hétfő hajnali öt között nem indítanak és nem is fogadnak légi járatokat.

A langeni repülésbiztonsági hivatal kora délután elrendelte a müncheni és a stuttgarti repülőtér teljes zárlatát - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója. A bejelentés szerint a vulkáni hamufelhőt Németország déli részében már délelőttől nagyobb koncentrációban észlelték. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a zárlat meddig lesz érvényben.

Részben lezárták vasárnap Horvátország légterét, illetve 14 órakor bezárt a spliti és a zárai (Zadar) repülőtér - jelentette be a Croatia Airlines nemzeti légitársaság. A zágrábi, a pulai, a dubrovniki és az eszéki légikikötő azonban nyitva van.

Légtérzárlatot jelentettek be az olasz hatóságok a félsziget északi területének nyugati része fölött vasárnap délelőtt 10-től délután 2 óráig, majd az előre jelzettnek megfelelően délután újra megnyílt az egész olasz légtér, és fokozatosan helyreáll a menetrend. A négyórás zárlat alatt több mint háromszáz járatot töröltek.

A délkelet-franciaországi Nizza repterén mintegy húsz járatot töröltek, túlnyomórészt az easyJet brit fapados légitársaság gépeit, három nappal a cannes-i filmfesztivál megnyitója előtt. Az easyJet "tizenöt érkező járatából kilencet és tizennégy érkező járatából tízet" töröltek - közölte a harmadik legjelentősebb francia légikikötő szóvivője. A repülőtér mindamellett úgy készül, hogy szerdán fogadhatja a filmfesztiválra a világ minden részéből érkezőket.

Spanyolország északi részén vasárnap reggel újra megnyílt a repterek egy része - köztük a barcelonai -, majd délután 16 órakor további három: a Santiago de Compostela-i, a vigói és a La Coruna-i. A salamancai azonban zárva maradt.

A portugáliai Porto repülőtere csak közép-európai idő szerint hétfő reggel 8 (helyi idő szerint 7) órától vesz részt újra a légi közlekedésben - jelentette be vasárnap az ország repülésügyi hatósága (NAV). Korábban azt közölték, hogy az ország északi részén lévő város nem indít és nem fogad járatokat vasárnap délután 2 óráig. A hamufelhő délután elkezdett ugyan szétoszlani, de a légikikötő csak hétfő reggeltől válik használhatóvá. Előreláthatólag hétfő reggelre helyreáll a lisszaboni repülőtér menetrendszerinti forgalma is. A fővárosban nem állították le a forgalmat, de annak rendje felborult.

A Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Azori-szigeteken közép-európai idő szerint hétfő reggel 8 óráig meghosszabbították a repülési tilalmat.

Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben közölte, hogy Svájcban is várhatók légijárat-törlések a vulkáni hamu miatt, sőt Görögország felé is tart a felhő. A transzatlanti járatok útvonalát továbbra is északabbra, Grönland fölé tolják el.

Az easyJet bejelentette, hogy törölte minden vasárnapi genfi járatát, a zürichiek és a bázeliek azonban közlekednek.

Az izlandi vulkánból eredő hamufelhő nem fogja befolyásolni XVI. Benedek pápa jövő heti portugáliai útját - közölte vasárnap a Vatikán. Federico Lombardi vatikáni szóvivő újságíróknak elmondta: egyeztetett a légügyi hatóságokkal, és semmilyen változtatás nem látszik szükségesnek a római katolikus egyházfő kedden kezdődő, négynapos zarándoklatán. A program szerint a pápa a fatimai szentélyt, valamint Lisszabon és Porto városát keresi fel.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×