eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fehér Ház: nem kibertámadás érte a tőzsdét

Nincs bizonyíték arra, hogy kibertámadás okozta volna az amerikai értéktőzsde rejtélyes csütörtöki zuhanását - közölte a Fehér Ház vasárnap.

"Nincs jele annak, hogy ez történt volna" - fogalmazott John Brennan, az amerikai elnök terrorizmusellenes főtanácsadója a Fox News hírtelevízió riporterének kérdésére.

Barack Obama elnök pénteken bejelentette: a hatóságok kivizsgálják, mi okozhatta a korábbi napon a Dow Jones ipari index csaknem rekord mértékű, fél óra alatt történt közel 1000 pontos zuhanását, amely riadalmat keltett a befektetők körében.

A felügyelő hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet a befektetők védelme érdekében és azért, hogy megismétlődése elkerülhető legyen - közölte az elnök, megjegyezve, hogy a vizsgálat eredményét és a javaslatokat nyilvánosságra hozzák.

Obama "szokatlan piaci tevékenységként" jellemezte a történteket; a délutáni mélyponton csaknem egyezer milliárd dolláros veszteséget mutattak a részvények.

A 30 vezető iparvállalat DJIA mutató hirtelen esését - az index a kereskedés zárása előtt visszanyerte a veszteség kétharmadát - elemzők szerint alapvetően az a félelem, okozta, hogy a görög válság átterjedhet más országokra, és ez megakaszthatja az éppen csak elkezdődött globális gazdasági kilábalást a recesszióból.

A görög válsággal kapcsolatos félelmeket állítólag legalább egy jelentős kereskedési - feltehetően komputeres - hiba is tetézte. Befektetők és politikusok felháborodással reagáltak arra, hogy egy technológiai tévedés pánikot okozhat a piacon. Az ügyet a jövő héten a washingtoni kongresszus is kivizsgálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×