eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Balázs Péter: a külhoni magyarok számára legyen könnyebb az állampolgárság megszerzése

Az igazán fontos külpolitikai kérdésekben megvolt a nemzeti egység az elmúlt időszakban - mondta a leköszönő kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában. Balázs Péter arról is beszélt: egyetért azzal, hogy az azt igénylő, és a feltételeknek megfelelő külhoni magyarok számára könnyebbé tegyék a magyar állampolgárság megszerzését.

Amikor igazán fontos nemzeti érdekek merülnek fel, eltűnnek a kampányízű, konkurenciát mutató politikai csatározások és megszületik az egység. Ez történt például a Szlovákiával való vitákban, amikor összezárt a négy parlamenti párt, amelyek képviselői együttesen fordultak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez és az Európai Parlamentben is közösen léptek fel - mondta a távozó kormány külügyminisztere az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az uniós elnökségi felkészülés is hasonlóképpen történt: az ezt előkészítő parlamenti bizottságban ott voltak mindegyik párt nehézsúlyú politikusai, és beszámoltatták az illetékes minisztériumot. A képviselők minden lépést figyeltek, ami megkönnyíti az átadás-átvételt, hiszen csupa ismert dosszié kerül majd az asztalra - tette hozzá Balázs Péter.

A miniszter arról is beszélt: egyetért azzal, hogy az azt igénylő, és a feltételeknek megfelelő külhoni magyarok számára könnyebbé tegyék a magyar állampolgárság megszerzését. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az állampolgárság egyéni jogintézmény, amit csak egyes emberek igényelhetnek, csoportok nem, és nem is jár automatikusan.

Balázs Péter szerint a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás szerencsétlen kezdeményezés volt. "Rossz helyről, rosszul megfogalmazott kérdés jött, ami nem a magyar politikai mezőnyből érkezett, hanem egy perifériára sodródott, elég szerencsétlen profilú szervezettől, a Magyarok Világszövetségétől, ami eltávolodott az eredeti rendeltetésétől" - magyarázta a politikus.

Sokkal jobb lett volna, ha magyar politikai pártok vagy mozgalmak vetik fel ezt a kérdést - vélekedett a miniszter, aki szerint ez nem is népszavazásra való témal, sokkal inkább való a parlament fóruma elé.

A külügyi tárca vezetője megjegyezte: bízik abban, hogy ez alkalommal sikerül rendezni az ügyet, bár vannak kétségei, legalábbis a Szlovákiában élő magyarokkal kapcsolatban, akiknél most éppen választási kampány folyik. "Nem biztos, hogy jót teszünk velük" - mondta Balázs Péter.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×