eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A vulkáni hamu a Cannes-i filmfesztivált is "beterítheti"

További fennakadásokat okozott szombaton az ibériai légi közlekedésben az izlandi vulkánból származó hamufelhő terjedése, és estére már Franciaország déli része fölé várják a vulkáni hamut. Az izlandi vulkán a Cannes-i filmfesztivál közeledtével megzavarhatja a Cote d'Azur repülőtereinek forgalmát, és vele a jövő szerdán kezdődő nagyszabású eseményt.

Portugáliában több mint száz repülőgépjáratot kellett törölni az ország északi része fölé hatolt hamufelhő miatt, s az intézkedés kiváltképpen a fapados járatokat sújtotta. 104 indulást és érkezést töröltek Portóban - közölte az ország repülőtereit kezelő ANA szóvivője. Az ANA honlapjáról - www.ana.pt - kiderül, hogy ezenkívül számos járat késik.

Spanyolország északi részén a korábbi 9 számításba vett repülőtér helyett 15-öt voltak kénytelenek bezárni, és az intézkedést a délelőtti elgondolások szerint legalább este 6 óráig érvényben tartják.

A légi közlekedést veszélyeztető sűrűségű vulkáni hamufelhő szombat estére eléri Franciaország déli felét - közölték a helyi meteorológusok.

A francia országos meteorológiai intézet egyelőre nem képes annak megjóslására, hogy az izlandi vulkán a Cannes-i filmfesztivál közeledtével megzavarja-e a Cote d'Azur repülőtereinek forgalmát, és vele a jövő szerdán kezdődő nagyszabású eseményt. Elképzelhető, hogy a vasárnapra várt esős idő elmossa a hamut, de nyitott kérdés, hogy ehhez elégséges lesz-e a lehulló vízmennyiség.

Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán áprilisi kitörése után csaknem egy hétig gyakorlatilag szünetelt az európai légiforgalom, tízezreket kényszerítve tervezett utazásuk elhalasztására.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×