eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A toryknak adná a kormányrudat a királycsináló

A legtöbb mandátumot szerzett pártnak van joga kormányt alakítani Nagy-Britanniában - egyedül, vagy más pártokkal együttműködve - jelentette ki Nick Clegg, a brit liberális demokraták vezetője, miután a csütörtöki parlamenti választáson a Konzervatív Párt nem tudta megszerezni az abszolút többséget.

David Cameron és nem Gordon Brown az, aki először próbálkozhat az új kormány felállításával - mondta Nick Clegg, a brit liberális demokraták vezetője Londonban péntek délelőtt, miután a csütörtöki parlamenti választásokon a konzervatív párt megszerezte a képviselői helyek többségét, de nincsen meg az abszolút többsége.

Az eddigi eredmények szerint a toryk 294 (36,1 százalék), a Munkáspárt 252 (29,3 százalék), a liberális demokraták pedig 52 képviselői helyet szereztek (22,9 százalék). Az abszolút többséghez 326 képviselő kellett volna - ezaz eredmény azonban immár elérhetetlen a toryk számára.

A lassan csordogáló eredmények láttán több szakértő is hangoztatta, hogy Nick Clegg lehet a királycsináló, ugyanis, ha koalícióba lépne a Munkáspárttal, együtt több mandátumuk lenne, mint a konzervatívoknak, és a Labour tovább kormányozhatná Nagy-Britanniát.

A liberális vezér azonban pártja londoni székháza előtt kijelentette: bár a politikai helyzet "ingatag", a toryknak van joguk kormányozni. Mint fogalmazott, ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, miszerint a legtöbb mandátumot szerzett pártnak van joga kormányt alakítani - egyedül vagy  más pártokkal együttműködve.

Most úgy tűnik, a Konzervatív Párt kapta a legtöbb szavazatot és nyerte el a legtöbb képviselői helyet, bár nincs abszolút többsége - tette hozzá a politikus.

Úgy gondolom, most a Konzervatív Pártnak kell bebizonyítania, hogy a nemzeti érdek alapján képes megpróbálni a kormányzást - jelentette ki Nick Clegg, aki azt is hangoztatta, a mostani választás jól mutatta, hogy Nagy-Britanniának új választási rendszerre van szüksége.

Fontos, hogy minden párt és politikai vezető a nemzeti érdek szerint cselekedjen, ne pedig a szűk pártpolitikai előny szerint - hangoztatta Nick Clegg, akinek pártját több közvélemény-kutató is a második helyre prognosztizálta, végül azonban legalább hat képviselővel kevesebbet küldhet az új parlamentbe 2005-höz képest.

Brown megérti Clegget

Gordon Brown a miniszterelnöki rezidencia előtt tett nyilatkozatában azt mondta: megérti és tiszteletben tartja Nick Clegg álláspontját, miszerint a konzervatívok vezetőjének, David Cameronnak áll jogában megkezdeni a kormányalakításai tárgyalásokat.

Hozzátette: ha Clegg és Cameron tanácskozása meghiúsul, készen áll arra, hogy tárgyaljon a liberális vezetővel, akivel lehetnek közös témák: a politikai reform és a gazdasági kihívásokkal való szembenézés.

Brown beszél arról is, hogy egy igazságosabb választási rendszerre van szüksége Nagy-Britanniának, ezért népszavazást kell kiírni a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×