eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

Könyvkiadók és rétegkönyvek sora tűnhet el a kata átalakításával

A kata szigorítása ellehetetleníti a könyvkiadást – mondta megkeresésünkre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Gál Katalin szerint az új adózási szabályok miatt kis könyvkiadók tucatjai szűnhetnek meg, így rétegkönyvek, szakkönyvek tűnhetnek el a piacról.

Gál Katalin elsőként is arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvszakmában dolgozók jelentős része – szerzők, írók, költők, szerkesztők, grafikusok, könyvtervezők stb. – szabad szellemi foglalkozású és nem privát személynek szolgáltat, hanem a könyvkiadóknak például, ezért aztán rögtön belekerülnek a hátrányos helyzetűek körébe.

Az MKKE elnöke szerint nemhogy drágulást, jó eséllyel könyvkiadók megszűnését eredményezheti a kata felszámolása, hiszen enélkül is „nyílott az olló”, már csak az infláció és papírhiány miatt is.

A nagy és tőkeerős kiadói és terjesztői konglomerátumoknál, ahol több az alkalmazott, mint a külső bedolgozó, vélhetően könnyebben fogják tudni kezelni a problémát, de

a kis- és mikrovállalkozásokat oly mértékben fogja érinteni, hogy szerinte sokan tönkre fognak menni és ki fognak szállni az iparból.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi kisvállalkozást fenyegethet a megszűnés, Gál Katalin azt mondta, erre nincs pontos rálátásuk, miután a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülés 140 tagja nem a legkisebbek közé tartoznak. Hozzátette viszont, hogy a számításaik szerint a teljes hazai könyvkínálat 30 százalékát kis- és mikrovállalkozások adják, amik megszűnése szellemileg is komoly csapást jelentene, hiszen az általuk kiadott rétegkönyvek, amik például a felsőoktatásban az ajánlott művek között szerepelnek, nem találnának befogadásra más kiadóknál.

Olyan kiadványok tűnhetnek el, amik hiánya durván fogják szegényíteni, sivárosítani a magyar könyvpiacot – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×