INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

mkke

könyvkiadó

kata

gál katalin

Könyvkiadók és rétegkönyvek sora tűnhet el a kata átalakításával

Könyvkiadók és rétegkönyvek sora tűnhet el a kata átalakításával

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A kata szigorítása ellehetetleníti a könyvkiadást – mondta megkeresésünkre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Gál Katalin szerint az új adózási szabályok miatt kis könyvkiadók tucatjai szűnhetnek meg, így rétegkönyvek, szakkönyvek tűnhetnek el a piacról.

Gál Katalin elsőként is arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvszakmában dolgozók jelentős része – szerzők, írók, költők, szerkesztők, grafikusok, könyvtervezők stb. – szabad szellemi foglalkozású és nem privát személynek szolgáltat, hanem a könyvkiadóknak például, ezért aztán rögtön belekerülnek a hátrányos helyzetűek körébe.

Az MKKE elnöke szerint nemhogy drágulást, jó eséllyel könyvkiadók megszűnését eredményezheti a kata felszámolása, hiszen enélkül is „nyílott az olló”, már csak az infláció és papírhiány miatt is.

A nagy és tőkeerős kiadói és terjesztői konglomerátumoknál, ahol több az alkalmazott, mint a külső bedolgozó, vélhetően könnyebben fogják tudni kezelni a problémát, de

a kis- és mikrovállalkozásokat oly mértékben fogja érinteni, hogy szerinte sokan tönkre fognak menni és ki fognak szállni az iparból.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyi kisvállalkozást fenyegethet a megszűnés, Gál Katalin azt mondta, erre nincs pontos rálátásuk, miután a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülés 140 tagja nem a legkisebbek közé tartoznak. Hozzátette viszont, hogy a számításaik szerint a teljes hazai könyvkínálat 30 százalékát kis- és mikrovállalkozások adják, amik megszűnése szellemileg is komoly csapást jelentene, hiszen az általuk kiadott rétegkönyvek, amik például a felsőoktatásban az ajánlott művek között szerepelnek, nem találnának befogadásra más kiadóknál.

Olyan kiadványok tűnhetnek el, amik hiánya durván fogják szegényíteni, sivárosítani a magyar könyvpiacot – fogalmazott.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Könyvkiadók és rétegkönyvek sora tűnhet el a kata átalakításával
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018