eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Mans hands in a business suit makes notes at the table. Businessman busy with professional career and self-interest
Nyitókép: Ivan-balvan/Getty Images

Továbbra is kérdés, hogy mi lesz a kata alól kikerülőkkel

Bár a szabályozás drasztikus átalakítása sokként hatott a katásokra, a kormány valójában már tavasz óta tervezte a módosítást.

Azzal kalkulálnak, hogy a szeptembertől hatályba lépő új törvény hatására a jelenleg mintegy 450 ezer katás adózói kör 70-80 ezerre eshet vissza. Ez azt jelenti, hogy ősztől a jelenleg ismert katázói kör nagyjából 15 százaléka maradhatna ebben az adózási formában – mondta forrásai alapján Hecker Flórián, a vg.hu újságírója.

Az újságíró szerint továbbra is kérdés, hogy milyen más alternatívái maradnak a kata alól kikerülő, nagyjából 350-380 ezer vállalkozónak. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kedden arról beszélt, hogy a kormány egy új kedvező adót fog ajánlani azoknak, akik nem tudnak benne maradni a katában, de ez még nem tisztázott.

"Az azonban már látszik, hogy bár az átalányadózás magasabb adózást követel, mégis egy jó alternatíva lehet azoknak, akik most kiszorulnak a katázás alól.

Bizonyos esetben kedvezőbb is lehet, de ez nyilván a havi bevétel függvénye"

– mondta Hecker Flórián.

Szerinte az átalányadózás azok számára lehet előnyös, akiknek volt egy főállásuk, és emellett mellékállásban katáztak. A katában ledolgozott évek a szolgálati jogviszony szempontjából, ami a nyugdíj kalkulációjánál fontos, a katában csak 0,5 százalékos szorzóval estek bele a számításba. Ezzel ellentétben egy átalányadózásban dolgozott év teljesnek számít, emellett igénybe lehet venni a családi adókedvezményt, és a tb-jogosultság is 100 százalékosnak mondható a katával szemben.

A szabályozás átalakítása nem csak adózói oldalról lehet pozitív – vélekedett. Mint kifejtette: aki főállásban végzi a katázást, annak körülbelül dupla annyit kell adóznia egy havi 600 ezer forintos jövedelemnél. Ugyanakkor a jogviszonyát tekintve az átalányadózás mindenképpen egy stabilabb körülményt feltételez.

Hecker Flórián arról is beszélt, mennyire volt meglepő a gyors törvénymódosítás.

"Sokkszerű volt, ugyanakkor el kell mondani, hogy a kormány által hangoztatott problémák ismert érvek voltak."

Kiderült, hogy az áprilisban elkészült, Európai Uniónak kiküldött konvergenciaprogramban világosan leírják, hogy a kormány 2021 januárjától egy bizonyos szint fölött 40 százalékos adót vetett ki a katára, de ennek ellenére sem tudták letörni a népszerűségét. Februárban már 455 ezren tartoztak a kata alá, ami durván azt jelenti, hogy minden vállalkozói forma katásként van nyilvántartva Magyarországon. A konvergenciaprogramban azt is leírták, hogy ez versenyhátrányt okoz a hagyományos alkalmazotti státuszt bejelentő foglalkoztatóknak azokkal szemben, akik katásként kiszervezik a munkát. Hecker Flórián hangsúlyozta, hogy ezek a kérdések idén már biztosan napirenden voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×