eur:
388.46
usd:
370.69
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
Taxi car on the street at night
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Kata: fellélegeztek, majd gyorsan elkeseredtek a taxisok

Bár a taxisok adózhatnak a kata szabályai szerint a módosítás után is, mégis a szeptembertől hatályos új szabályok változtatását kérik.

Évekkel ezelőtt, az Európai Unió jóváhagyásával, nagy nehezen felemelte a kormány 8 millióról 12 millió forintra az alanyi áfamentesség határát - mondta az InfoRádiónak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán szerint azóta viszont, az euró árfolyamának változása miatt jelentősen emelkedtek az árak.

Az árbevétel változott, és nem a bérek emelkedtek – hangoztatta az elnök, aki szerint ez nagyon félreérthető. Úgy fogalmazott: látta különböző hozzászólásokban, hogy ki vannak akadva az emberek azon, hogy mennyit keresnek a taxisok, pedig nem a fizetésük, hanem csak az árbevételük emelkedett.

Az tehát a gond – folytatta a szervezet elnöke –, hogy

az áfamentesség csak a 12 milliós határig érvényes.

Ezért szeretnék, ha a kormány ezt felemelné 18 millióra. Mint mondta, a taxisok fellélegeztek, amikor meghallották, hogy a katázók éves bevételi határát fölemelik 18 millióra, mert így nem kell megfékezni az árbevételt, nem kell kényszerszabadságra menni a vállalkozónak, ha elérte a 12 milliós határt. De el is keseredtek, amikor kiderült, hogy erről nincs szó. Ezért is kérték, hogy

a 12 milliót emeljék fel, ha nem is 18-ra, de legalább 14,5 - 15 millióra,

igazodva az euró árfolyamváltozásához.

Ennyit kértünk, nem többet, az Országos Taxis Szövetség egyébként tudomásul veszi a rendelet bevezetését, bár sajnálja, hogy nagyon sok vállalkozónak változtatni kell az eddigi adózási formáján - közölte a szervezet elnöke.

Metál Zoltán elmondta még, hogy a kamarák heteken keresztül szorgalmazták azt, hogy

a kormány tartsa meg a katát, de bizonyos változtatásokkal.

Példaként említette, hogy az utóbbi időben már a taxisok is érezték, tulajdonképpen nem kaptak semmit az egyszerűsített adóért. Hiába fizettek 50 ezer, vagy 75 ezer forintot havonta, aki elment táppénzre vagy éppen nyugdíjba, az pontosan tudja milyen hozadéka van ezeknek a befizetéseknek: jóformán semmi. Így az idősebb kollégáknak már át kellett menniük vagy az átalány-, vagy a tételes adózásba, hogy egy komolyabb nyugdíjat, táppénzt kaphassanak. Metál Zoltán kiemelte: tudomásul kell venni azt, hogy ha kevesebbet fizetünk be, akkor kevesebbet fogunk a végén kapni. Ezt pedig valamilyen módon rendbe kellett volna hozni. A kamarák is ezt szorgalmazták, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nagyon komoly módosító javaslatokat fogalmazott meg, ezért is sajnálatos a parlament ennyire gyors döntése a kata módosításáról – vélekedett.

Mindenféle segítséget megadunk a kamarákkal együtt a kormánynak és a minisztériumnak,

hogy ha kell, és ha lehet, akkor hangoljuk úgy a változtatásokat, hogy a vállalkozók a végén azért jó szájízzel tudjanak ebben a dologban állást foglalni - hangoztatta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×