eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2020. április 15-én készült, június 18-án közreadott képen egy a brit jegybank, a Bank of England emblémája a bank épületén London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Tizenhárom évi csúcsra emelte alapkamatát a Bank of England

Az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az eddigi 1,00 százalékról 1,25 százalékra, tizenhárom évi csúcsra emelte alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa a kamatdöntés csütörtöki bejelentésével egy időben ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte, hogy az infláció 11 százalék feletti tetőzésével számol az idén.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

A kilenctagú monetáris tanács - csakúgy, mint a legutóbbi kamatdöntő ülésen - 6-3 arányban voksolt a 25 bázispontos emelésre. Három tanácstag ezúttal is arra szavazott, hogy az alapkamat 50 bázisponttal emelkedjen.

  • A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről.
  • A csütörtökön bejelentett ötödik kamatemeléssel a brit jegybanki alapkamat 2009 januárja, a globális pénzügyi válság időszaka óta először jár ismét 1,00 százalék felett.

A szigorítási ciklus fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű infláció.

A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a tizenkét havi brit fogyasztói árindex (CPI) áprilisban 9 százalékos volt a márciusi 7 százalék után.

Az áprilisi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb volt azóta, hogy az éves nagy-britanniai infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött. A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban

legutóbb 1982-ben - vagyis éppen negyven éve - volt az áprilisinál gyorsabb az éves brit infláció.

A Bank of England monetáris tanácsa a kamatdöntés csütörtöki bejelentéséhez fűzött indoklásában az inflációs ütem még további gyorsulását valószínűsítette, közölve: azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció a következő néhány hónapban 9 százalék fölé gyorsul, és októberben valamivel meghaladja a 11 százalékot, mindenekelőtt a háztartási energiaárak várható emelkedése miatt.

A monetáris bizottság csütörtöki elemzésében szerepel ugyanakkor az is, hogy a Bank of England a vártnál gyengébb áprilisi gazdasági teljesítmény miatt a második negyedév egészében a brit hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékos negyedéves összevetésű visszaesésére számít.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×