eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy Márton az inflációról: nyitottak vagyunk, ennek most látjuk kárát

Az inflációs várakozások felfelé, a növekedési kilátások viszont lefelé mutatnak: ez a kombináció toxikus együttállás a gazdaságfejlesztési miniszter szerint.

Globális folyamatok eredménye az elmúlt napokban látott forintgyengülés, fogalmazott egy háttérbeszélgetésen a gazdaságfejlesztési miniszter, aki felhívta a figyelmet az Egyesült Államokban látott, a vártnál jóval nagyobb, 8,6 százalékos inflációs adatra is. Ilyesmire legutóbb 1980-ban volt példa,. Hasonlóan magas, 7,6 százalékos volt a németországi májusi infláció is, ami szintén több évtizedes rekord.

Nagy Márton kiemelte: a májusi 10,7 százalékos magyar inflációs adat mögött döntően globális tényezők állnak.

"Az infláció eredete 80 százalékban globális, két dologból ered: energia és drágább gabona"

– mondta el.

Nagy Márton szerint a globálisan is erős inflációs feszültségre egyre inkább ráépül egy recessziós kockázat. Emlékeztetett: az OECD pár nappal ezelőtt 3 százalékra vágta le idei globális növekedési prognózisát, jövőre pedig 2,8 százalékot vár. Az Egyesült Államokban egy a hétfői Financial Times-ban megjelent elemzés már szinte biztosra veszi az amerikai recessziót 2023-ra. Összességében így attól lehet tartani, hogy 2023 nehezebb év lesz, mint a 2022-es, fejtette ki.

"A megkérdezettek 38 százaléka azt mondja, hogy az első félévben esik recesszióba Amerika, a megkérdezettek 30 százaléka szerint pedig a második félévben" – summázta.

A magyar fizetőeszköz gyengüléséről Nagy Márton azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye. A magyar nyitott gazdaság:

a béke segítené a helyreállítási folyamatok stabilizálását.

"Jó dolog, hogy nyitottak vagyunk, de amikor egy ilyen válság bejön, az megüt minket. Azt szoktuk mondani, hogy mindennek az oka a háború. Ha a háború befejeződne, az energiaárak konszolidálódnának, ha nem is mennének vissza oda, ahol voltak, mert szankciók vannak" – mondta el a miniszter.

Nagy Márton azt is elmondta, hogy a növekvő inflációs környezetben a piac a kamatemelésekre is elkezdte átárazni a várakozásokat. A FED-től és az Európai Központi Banktól is nagyobb léptékű beavatkozást vár, mint a korábban jelzett 50, illetve 25 bázispont.

A FED szerda este dönt a kamatemelés mértékéről: az elemzők már nem tartják kizártnak a 75 bázispontos emelést sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×